2012-2013
|
|
|
Møtereferat 6. august 2012
TIL STEDE:18 stk + gjest
STYREMØTE:
Avholdt i forkant av dagens medlemsmøte. Diskutert ”Program for kommende år”.
BOPLIKT:
Jan Ove holdt et lengre innlegg om boplikt generelt, og vedrørende situasjonen i Gol kommune.
Ref lov av 1975. Kun Norge har boplikt i Europa. Inndeles i boplikt for Landbrukshus, for Bolighus, for Tjenestebolig.
Mye diskutert i media i sommer. Loven har mange smutthull. Bl.a. er ikke boplikten personlig; man kan eksempelvis leie ut i 5 år, derretter overføre på egne arvinger.
Tilgang på arbeidsplasser påvirker boplikten. Lovgiver’s intensjon med loven blir ikke lenger oppfylt.
OS ROTARY KLUBB:
34 medlemmer.
Tore Rykke ga utfyllende info om situasjonen i Os; kun boplikt på landbrukseiendommer der, ikke på andre eiendommer. Os har et motsatt problem av Hallingdal; som forstad til Bergen er Os et pressområde med for få boliger, for få ledige tomteareal.
De har hatt ett stort prosjekt de siste 10-15 år; utvikling og oppbygging av et sjøsportsenter for bevegelseshemmede. Herunder ombygging av en båt for å frakte bl.a. rullestolbrukere og tilrettelegging/bygging av gangveier på en øy utenfor Os. Avtale med Os kommune som er ansvarlig for driften. Bergen Friluftsråd er inne i bildet for å overta øya og ansvaret.
OLAV THON:
Er fremme i media etter å ha kjøpt ny eiendom i sentrum av Flå. Har uttalt at han vil flytte til Flå(!). Boplikten gjør at han må flytte innen 1 år, alternativt søke om utsettelse 1 år av gangen. Eller kommer Flå kommune til å endre reglene?
HALLINGMARKEN 2012:
Felles stand med Nesbyen Rotary Klubb ga forholdvis liten interesse fra dem som gikk forbi. 45 svarte på spørreundersøkelsen i løpet av de 4 dagene. Likevel positiv markedsføring av Gol og Nesbyen Rotary klubber.
Gjester:Tore Rykkel fra Os Rotary Klubb.
Einar Sillerud
Referent.
Møtereferat 13. august 2012
Tilstede: 12 rotarianere.
Lornts Letnes informerte om 13.august som historisk merkedag;
13.8.1961 ble Berlinmuren påbegynt.
14.8.1940 ble Battle of Britain innledet (tyskernes luftoffensiv mot Storbritannia).
Merk spesielle oppmøtetider for noen av de neste møtedagene:
20.08 kl 1830; Gordarike, møte ved inngangen
27.08 kl 1900; Vedhogst ved Helsetunet
Dagens diskusjonstema vedrørende 22.juli 2011; ”Kommisjonens rapport med kritikk og anbefalinger” ble offentliggjort i dag.
Utdrag og/eller diskusjon i vårt plenum:
Breivik kunne vært stoppet tidligere:
1) Tollvesenet og PST skulle i teorien hatt et nært samarbeide. I praksis gikk det for lite info fra Tollvesenet, og mye som det ble informert om ble ikke fulgt opp av PST. Regjeringen har før 2011 gitt PST 60% økte bevilgninger, dog uten at tydelige forbedringer har blitt iverksatt.
2) Stengning av Grubbegata (for bedre å sikre tilgangen til bl.a. regjeringsbygningen) ble anbefalt/besluttet i 2008, men dette var likevel ikke gjort.
3) Politiets kontroll og kommandosystem har vært svært mangelfullt. Eksempelvis kun 1 mann den 22.juli 2011 på vakt i operasjonssentralen i Hønefoss.
4) Sentralen i Oslo visste få minutter etter at bomben smalt utenfor regjeringsbygningen både reg.nr., biltype og bilfarge på bilen til Breivik. Men ventet hele 2 timer før disse opplysningene ble gitt videre til politiet ute i felten.
Noen positive element også:
5) Ca 70 personer passerte forbi ”bombebilen” utenfor regjeringshuset før det smalt. ”Kun” 8 døde, det kunne ha blitt langt flere dersom bomben hadde gått av tidligere – dette var tross alt en fredag ettermiddag rett etter at rushtrafikken hadde begynt å avta.
6) Ambulanser og annet helsepersonell var raskt til stede både ved regjeringskvartalet og ved kaiområdet vis-à-vis Utøya. Likeledes var beboere ved campingen innenfor øya og andre frivillige tilstede, og ydet en formidabel innsats både på land og i sjøen rundt Utøya. Alle disse var med på å redde ytterligere liv fra å gå tapt.
Fremtiden:
Hvor mye ressurser skal/bør legges ned for å kunne garantere en ”trygg” fremtid?
Hvordan skal vi ”oppdage” de potensielt farlige attentatsmenn/-kvinner på et tidligere tidspunkt?
Hva må skje lokalt i politietaten?
Faremo kan rydde opp, er kjent for å være tøff og for å få gjennomslag for sine meninger.
Antall politidistrikt må reduseres. 27 distrikt i dag. Ledelsessystem må slås sammen for å skape effektivitet og forbedret ressursbruk.
Einar Sillerud
Referent
Møtereferat 20. august 2012
Møtedag: Mandag 20. august 2012
Tilstede: 28 rotarianere/ledsagere.
"Stølsbesøk" på Gordarike
Vi ble tatt godt i mot av kveldens vertskap. Torbjørn Rustberggard, i anledningen iført fullt vikingantrekk. Og Arve Rustberggard, ansvarlig for bevertning.
Torbjørn ga oss med stor innlevelse historiske beretninger fra vikingtiden generelt, om vikingenes guder, og om Kong Hadding og hans sønner spesielt. Innledende foredrag fant sted i Gordarike’s to små ”Vikinghytter”, til god stemning i veldig spesielle omgivelser. Torbjørn ga oss også interessant innføring i alle utfordringer som følger med nybrottsarbeide, på godt og vondt. Ikke alt gir økonomisk profitt, men Gol er ham takk skyldig for sine mange satsingsområder i nærmiljøet. Han har virkelig mange gode idéer og tanker – la oss håpe mange av dem kan bli realiteter på sikt.
Etterpå ble det utendørs omvisning. Først i Vinland med sine mange aktiviteter for barn og barnefamilier. Derretter i Gol Stavkirke, hvor vi erindrer at den rikt utsmykkede hoveddøren ved innvielsen ble gitt som gave fra Gol Rotary. Videre innom Julenissehuset med verksted, Hahaugtrollets hule hvor ”Kong Hadding” kan beskues, Utstillingshallen for vikingenes guder, samt tårnet Yggdrasil. Sistnevnte symboliserer livets tre i norrøn mytologi, herfra er det flott utsikt over dalen (skjønt ingen av oss turte å klatre til topps hele 30 meter over bakkenivå).
Avslutningen foregikk i storslåtte Kongehallen. 28 til bords. Og Arve ga oss både god historikk fra vikingetiden og en kulinarisk opplevelse. Spekemat og hjemmelaget tilbehør av ypperste kvalitet.
En stor takk til Torbjørn Rustberggard og Arve Rustberggard for en aften som var både underholdende og lærerik!
Einar SillerudReferent
Flere bilder kan du se i vårt bildegalleri. Du må være innlogget for å se disse.
Møtereferat 27. august 2012
Tilstede: 14 rotarianere.
Storhogst av Gol Rotary Klubb
Gol Rotary hadde sist mandag tømmerhogst og vedkapping på to forskjellige steder samme kveld!
Den aktive Rotary-klubben på Gol har gjennom årene opparbeidet seg solid rydde- og hogsterfaring. Hver vår står de for rydding og raking i sentrumsparken, blomsterplanting rundt aldersboliger, og utsetting av benker på gangveier i Gol.
Nå om høsten er det tynning og trehogst i skogen ovenfor Helsetunet på Gol som er fast dugnadsoppgave. De mange beboere i aldersboligene rett ovenfor skogen setter stor pris på å få fornyet sin utsikt fra boligene. Uten tynning gror vegetasjonen fort igjen. Resultatet etter at all kapping og pakking var ferdig ble på hele 99 fulle vedsekker. Bildene viser en lystig gjeng etter at jobben var unnagjort, til sammen 14 rotarianere var i aksjon denne kvelden.
Nytt av året var rydding av utsiktspunktet på andre siden av Hallingdalselva. Fra Gol Motorsenter og vestover langs elva har golingene en idyllisk natursti. På toppen er det både sittebenk og bok å skrive seg inn i. Og flott utsikt skulle det også ha vært! Etter drøyt 10 år med gjengroing av skogen var det dags for å trylle fram igjen den flotte utsikten mot Øvre Gol og oppover dalen. Ryddesag og motorsager ble flittig brukt utover kvelden. Jobben var hard da terrenget er svært bratt nedenfor utsikten – ungskog gror like kjapt i bratt lende så lenge jordsmonnet er bra… Resultatet må alle turgjengere selv beskue – løp og titt!
Veden som Gol Rotary hogger og pakker blir lagt på lager for tørking. VINN kjøper enkelte år bjørkeveden. I år er det noe mindre bjørk, derfor tørker vi årets vedsekker på eget lager. Verdig trengende eldre kan få ved gratis.
Einar Sillerud
Referent
Flere bilder kan du se i vårt bildegalleri. Du må være innlogget for å se disse.
Møtereferat 25. februar 2013
Randi Skredegård
Referent
Møtereferat 3. september.2012 (årsmøte)
Til stede 18 medlemmer.
Styremøte ble avholdt i forkant av årsmøtet.
Jan Ove innledet om litt fra de siste to mandagene. Både «stølsbesøket» i Gordarike og dugnaden ved Helsetunet/Utsiktspunktet på andre siden av elva var bra og effektive aktiviteter. Vi venter spent på om vi får bilder/innlegg i Hallingdølen en av de nærmeste dager.
Vår president er også god som høytlesende bokkåsør. I dag fikk vi morsomme og lærerike(!) historier fra hans sist leste bok «HEL VED».
ÅRSMØTET fyllte resten av møtetiden:
ÅRSBERETNING var laget av Lornts. 7 sider innholdsrikt sammendrag av rotaryåret 2011-2012. Hovedpunkt som var omtalt (stikkord): Verdenspresidenten, Hovedmålene for forrige rotaryår, Styremøter, Medlemsmøter, Guvernørbesøk, Distriktsaktiviteter, Intercitymøter, Klubbstyret. Samt detaljert om klubbens arbeid gjennom året; herunder bl.a. om Medlemskap, The Rotary Foundation, Serviceprosjekt og Foredrag.
REGNSKAPET for 2011-2012 ble godkjent. Driftsinntektene økte fra kr 76.000 til kr 122.000. Og vi noterte et overskudd på kr 24.000 hvilket vi anser for å være svært bra. Klubben’s finansielle situasjon anses å være god.
BUDSJETTET for 2012-2013 ble godkjent. Den sterke finansielle situasjonen gjør sitt til at vi kan tillate oss å budsjettere med et underskudd på kr 4.000. Blant forventede driftskostnader finner vi gode formål som: Deaf Aid kr 8.500, Diverse støtte/bidrag kr 10.000, Planting ved omsorgsboliger kr 2.000, Handycap camp kr 1.500.
VEDTEKTSENDRINGER var foreslått av Lornts. Bl.a. redigering av punkt 6 «Årsmøtet skal velge komitéledere for kommende år», hvilket aldri har vært praktisert. Imidlertid har flere detaljer fremkommet etter at forslaget ble stilt. Derfor utsettes Vedtektsendringene til neste Årsmøte. Eventuelle endringer krever 2/3 flertall.
VALG: Kun én post på programmet. Valgkomitéens innstilling til ny President for 2013-2014 var Per Egil Rese. Ingen andre innstillinger eller forslag mottatt. Per Egil ble valgt ved enstemmig akklamasjon.
Mandag 10.9 avholdes møtet hos Nesbyen Rotaryklubb. Rune Ihle holder foredrag om utfordringer og muligheter i «Nordområdene» og om NATO.
PS! Avreise fra Per’s hotell allerede kl 17.30! Foredraget finner sted på Thon Hotell og starter kl 18.00. Alle bes møte.
Einar Sillerud
Referent
Møtereferat 10. september 2012
Tilstede: 27 rotarianere hvorav 15 fra Nes Rotary klubb + 12 fra Gol Rotary klubb.
Foredrag om NORDOMRÅDENE – Norges fremtidige skattkammer?
Foredragsholder: Rune Ihle, ex- Forsvaret, bl.a. utstasjonert 4 år i Brüssel.
Nordområdene defineres som området avgrenset av Grønland-Nordpolen-Novaja Semlja-Finnmark-Grønland. Arealet er på hele 21 mill km2 hvorav Norge’s interesseområde er ca 10%.
Rune Ihle ga en bred innføring om Nordområdene, deres muligheter og utfordringer. Herunder hovedsaker som:
· Klimaendringer i Arktis
· Olje og gass i nord
· Fiske og Oppdrett
· Miljøspørsmål
· Turisme i Nordområdene
Råderett over Nordområdene kreves av Russland, EU, de nordiske land, USA og Canada. Mens Russland, EU og de nordiske land sitter i rådet for (det mindre) Barentsområdet.
Kontinentalsokkelen skal som hovedregel være bestemmende for et lands råderett over havområdene utenfor.
Nordområdet inneholder, i følge forskningsresultat, ca 22% av jordklodens samlede naturressurser. Kortfattet oversikt/diskusjonstema:
MILJØ
Global oppvarming fører til nedsmelting av ismassene i Arktis. Særlig i sommerperioden har isens utstrekning blitt nesten halvert de siste 30 år. Polisen forventes å forsvinne helt om sommeren innen ca år 2040. Hvis/når isen forsvinner, øker temperaturen 3-5 grader på land og inntil 7 grader i havet. Hvilket medfører store belastninger for bl.a. dyre- og fiskeliv over hele jordkloden.
Russland planlegger å anlegge hele 11 nye marinebaser langs sin lange kyst mot Nordområdene. Russerne synes å tenke kun profitt og realpolitikk, og er i mindre grad opptatt av miljø og mulig forurensning. I motsetning til Norge som er mer bekymret. Vi satser bl.a. 1,5 mrd kroner årlig til opprydning av gammelt atomavfall på havbunnen i Nordområdene.
Et positivt aspekt for Norge er at seilingsrutene til Øst-Asia blir kortere via Nordvest- eller Nordøstpassasjen. Og dersom fraktskuter kan ta en enda mer direkte rute over Nordpolen forkortes veien til Japan med inntil 40%!
FISK
Norges export er på cirka 54 mrd kr årlig og fiskerinæringen sysselsetter ca 30.000 mennesker i Norge.
Gyte- og fiskeområder for forskjellige fiskeslag endres/forskyves geografisk pga global oppvarming/issmelting. Men flere fiskeslag, som bl.a. torsk og lodde, opplever likevel økende kvoter.
Ytterligere økning i norsk eksport forventes, særlig med bakgrunn i kortere fraktveier til Japan og de andre markedene i Øst-Asia.
I havet finnes også enorme forekomster av mikroorganismer, totalt langt større ressurser enn de samlede fiskeforekomster. Kun ca 10% av ressursene er kjent.
OLJE OG GASS
Ca 22% av jordklodens oljeressurser forventes å være i Nordområdene. Samtidig vil behovet for olje og gass øke med ca 53% de neste 30 år.
Olje- og gassindustrien domineres av de 7 største oljeselskapene, nå også med tillegg av russiske GasProm. Disse 8 bestemmer i virkeligheten verdens energiutvinning, herunder også realpolitikken på området. Statoil er en liten aktør i forhold til disse 8, men har ett fortrinn: ekspertise og godt renommé for utvinning av olje og gass på store havdyp.
MINERALER
Både utvinning og etterspørsel etter mineraler øker kraftig. Norge henger etter Finland og Sverige som er foregangsland i Norden. Økt satsing og økte råvarepriser gjelder særlig for tradisjonelle råvarer; herunder gullutvinning på Svalbard, og i Nordland/Troms/Finnmark utvinnes sink, kobber, bly, beryllum, gull, nikkel, titan jog jern. Verdien av norske forekomster blir vurdert til opp mot 1500 mrd kroner.
Vi blir likevel små i forhold til China. Kineserne har vært aktive og kjøpt opp flere av verdens ledende gruveselskap og har nå hele 97% av markedet for de 17 viktigste mineraler for industri, forskning og datakomponenter. Likeledes har China nå hånd om økende eierinteresser og satsing på boring gjennom isen på Grønland – hvor det forventes store forekomster av sjeldne mineraler inklusive diamanter.
ANBEFALING FOR UNGDOMMEN
Rune Ihle har beskrevet noen av mulighetene. For ungdom på terskelen til å velge studieretning har han klare anbefalinger for fremtiden: «Velg studier innen Marinteknologi eller Marinbiologi».
KONKLUSJON SETT MED NORSKE ØYNE
Vi har ressursene i Nordområdene. Men har vi politiske myndigheter som er handlekraftige?
Alle tilstedeværende var enige om at foredraget hadde vært svært godt, lærerikt og engasjerende. En stor takk til Rune Ihle!Einar Sillerud
Referent
Møtereferat 17. september 20102
Tilstede: 17 rotarianere + 1 gjesteforeleser
Foredrag om DBC AS
Foredragsholder: Ingar Dalen.
DBC AS er gruppens holdingselskap. Gruppen består av:
· DBC Arkitektur med 8 ansatte
· DBC Bygg med 7 ansatte
· DBC Byggtjeneste
· DBC Brann og Sikring
De to sistnevnte selskap planlegges fusjonert inn i de to øverste i nær fremtid.
DBC har hovedkontor på Gol, og avdelingskontor i Oslo.
Gruppens satsingsområde strekker seg fra «Tidlig regulering» til «Ferdig bygg».
Private bygg har utgjort brorparten av oppdragsmassen, men offentlige bygg øker i antall.
DBC’s mål er å være ledende innen både Arkitektur, Design og Planlegging.
Gruppens «record» har favnet svært bredt. I tillegg til høy kvalitet i både design og arkitekturdetaljer må tilføyes at alle tegninger lages 3-Dimensjonale.
Her er noen eksempler på prosjekt som Ingar viste lysbilder fra og fortalte om :
Sola Strandhotell; 3 byggetrinn, stort hotell.
Fagernes; flere private hus og leiligheter.
Kongsberg; 20 leiligheter.
Narvik alpinområde; DBC vant stor anbudskonkurranse, planlegger gondol fra ny cruiseskipskai, hytteområder, barnebakker, infrastruktur.
Norefjell alpinområde; hyttetomter, heisutvikling (OL i 2020?).
Vikojordet; med ny rundkjøring og stort prosjekt av bygningsmasse og infrastruktur.
Hytteutvikling; både nybygging, restaurering og tilpasning av nye hus i gamle tun.
Tegninger for ÅL-hytta AS; alle nye ÅL-hytter tegnes i 3-D av DBC.
Flå; boliger og kontorbygg.
Diverse kommuner; både kontorbygg og kommunehus.
Geiloporten; stort prosjekt, kombinasjon butikker/kontor/leiligheter.
Gol Auto; nybygg.
Voss Fjellandsby; 35.000m2(!), leiligheter og forretninger.
Diverse innvendig interiør; ombygging av hus, nybygg, 3-D tegninger.
Andre eksempler: skibruer, ventilasjonsrør, designelement, P-hus, fjellkirker, barnehager.
Hallingdal Feriepark, Ål; «61 grader Nord», stor satsing på 5 stjerners camping inklusive sentralbygg, aktivitetsbygg, 190 campingplasser, 20 campinghytter i 1.byggetrinn. Videre bl.a. klatrevegg, utescene, leikepark, aktivitetssoner, samt en Øko-gard drevet av 4H på andre siden av elva.
Men selv DBC kan ikke vinne alle konkurranser. Deres design av «Nye Holmenkollbakken» var vel egentlig det flotteste. Men vant ikke da juryen syntes det buede designet på ovarennet var for vågalt – de trodde ikke det kunne stå av seg selv. DBC var vel ikke enig i den konklusjonen…
Lysbildefremvisningen inkluderte også bilder fra Beaver Creek og Whistler Mountains, USA. Ingar Dalen har vært på studietur til begge disse flotte områdene og tatt med seg lærdom og gode idéer. Blant annet merket han seg den store satsingen på terrengsykling i Whistler, koselige og skjermede sentra, utstrakt bruk av tre også til veiskilt, veifendere og detaljutsmykning overalt, samt en «Peak to Peak» gondol som på det høyeste befant seg 443 meter over bakkenivå og hadde et lengste kabelspenn på hele 3,03 kilometer mellom to topper.
Idéene fra USA, riktignok i mindre målestokk, kan overføres til norske turiststeder og fjellområder.
Fremtiden for DBC: I perioden 2013-16 planlegges det større satsing på Oslo-kontoret hvor 4-5 nye skal ansettes. På Gol ønsker man 2-3 nye medarbeidere i samme periode.
Alle tilstedeværende var enige om at foredraget hadde vært svært godt og lærerikt. En stor takk til Ingar Dalen!
En kuriositet til slutt: Ingar var på 1990-tallet medlem av Gol Rotary. Og bekreftet ved avslutningen av dagens møte at han takker ja til Jan Ove’s tilbud om nytt medlemsskap!
På slutten av møtet fortalte Tor Olav Sviggum kort om Ål Videregående skole. De har et samarbeidsprosjekt med en skole i Belgia. Det planlegges studentutveksling mellom de to skolene. Og allerede neste uke skal Tor Olav og en lærerkollega til skolen i Belgia for å drøfte videre fremdrift. De skal der møte 35 seminardeltagere. Disse 35 bør, i tillegg til omfattende informasjon om skolen på Ål, få en velkomstgave hver. Forslaget er en fin Brusletto-kniv i lærslire. Ved akklamasjon ble det bestemt at Gol Rotary sponser disse 35 presangene.Einar Sillerud
Referent
Møtereferat 24. september 2012
Tilstede: 15 rotarianere + 2 gjesteforelesere.
Foredrag om DEAF AID
Foredragsholdere: Trond Kleppen og Marit Kollstadbråten, begge fra Ål.
Trond Kleppen, medlem i Ål Rotary og tidligere med i Deaf Aid. Marit Kollstadbråten, leder i Deaf Aid. Trond holdt et kort innlegg, fortalte litt om organisasjonen generelt. Marit ga oss en detaljert og interessant redegjørelse av Deaf Aid. Oppsummering:
DEAF AID er Hallingdals egen bistandsorganisasjon. Arbeidsområde er i hovedsak i Kenya. Har 3-års-avtale med Norad.
DØVE I AFRIKA: Andelen døve i u-land i Afrika er relativt sett svært mye høyere enn i Europa. En hovedårsak er feilmedisinering. Og mange familier føler «skam», døve barn blir gjerne gjemt unna slik at ingen skal se eller oppdage dem. Mange blir slått, trakassert, voldtatt. Mørketallene er store. Overtro medfører fremdeles at mange familiefedre forlater familien når kona føder en døv unge – tror at det er «Gud’s straff for noe som kona har gjort i et tidligere liv».
ROTARY PROSJEKT: Alle Rotary-klubbene i Hallingdal er invitert med i et felles prosjekt, ledet av Ål Rotary. Målet er økt hjelp til unge døve analfabeter i regionen. Herunder både døveskoler og helsearbeide. Samarbeide er opprettet med lokal Rotary klubb «Tika» som har adresse i Murangaregionen i Kenya. SISCO (U.S. datafirma) er med på opplæringssiden. Nært samarbeide med kenyanske myndigheter. Til sammen kr 300.000,- ønskes samlet inn fra Rotaryklubbene i Hallingdal, hvorav Ål bidrar med kr 100.000. Rotary Foundation vil da trolig bidra med kr 200.000. Søknad sendes i 2012, mulig oppstart 2.kvartal 2013.
DEAF AID «RECORD»: I Kenya har Deaf Aid 30 “ansatte” hvorav de fleste på frivillig basis. Mange (unge) norske satser egne midler for å hjelpe til minimum 3 måneder i Kenya, noen har vært med i tre runder og vil gjerne ut igjen. Et stort pluss i CV’en for dem alle. To «grønne hus» er bygget, inneholder «tegnspråk»skole og helsestasjon. Hallingdal får sitt eget «grønt hus» i 2013. Ytterligere 130 barn på eksterne skoler blir støttet øknonomisk, de fleste får «Mikroforsikring» som gir dem gratis legehjelp. 130 nye faddere ønskes vervet. Mobil hørselsklinikk er opprettet, med to øre-nese-hals leger, som reiser rundt og behandler ca 100 døve/syke barn annen hver lørdag.
Nytt IT/DATA-prosjekt er opprettet i Nairobi. 250 brukte pc’er er sendt fra Norge, samarbeide med SISCO som tilrettelegger datakurs for de døve. De fleste lærerne er også døve. Videre tilrettelegging for å komme ut i arbeidslivet etter endt kurs har blitt en suksess. Som nye arbeidsgivere sier; «de er dyktige, jobber hardt – og prater ikke i arbeidstiden» J
DEAF AID i Hallingdal: Flere skoler samler inn julegaver til døve barn i Afrika. Bl.a. HÅP og BETEL (Nesbyen), HAVFRUEN BABY & SMÅBARN og BRUKTBUTIKK (Ål) yter solide bidrag.
Døv jente fra Toto er hentet til Hallingdal, tar utdannelse til spesialpedagog, undervisning foregår på norsk. Satser på praksis i sitt hjemland.
NYE SATSINGSOMRÅDE: Tanzania, Togo og Benin skal det satses på. På lengre sikt er ønskedrømmen å bygge et universitet for døve, i Kenya.
En stor takk til Marit Kollstadbråten og Trond Kleppen for både sine store engasjement og for svært gode foredrag.
Etter avsluttet foredrag diskuterte medlemmene mulighetene for hjelp og støtte til DEAF AID.Einar Sillerud
Referent
Møtereferat 2. oktober 2012
Tilstede: Ca 40 rotarianere fra Nes, Gol og Ål Rotary klubber. Samt vertskapet på Torpomoen.
BEDRIFTSBESØK i nybygg på TORPOMOEN
Stort fremmøte fra de tre Rotary-klubbene.
Lars Ivar Brattegard fortalte innledningsvis om nybygget og viste oss rundt i 1. og 2.etasje som er tatt i bruk. Bygget er på 2.500m2 og har plass til ca 90 arbeidsplassser. Hittil har ca 40 kommet på plass, i 2015 regner de med «fullt hus». Bygget rommer i tillegg til mange kontorer og fin planløsning, også moderne fasiliteter som lesesal, kantine, auditorium og forskningssal.
Firma som har leid seg inn: FOU-hagen (Ål kommune), iGlobalTracking, HallingForsk, El-Tilsynet, Utviklingssjukeheimen, Kvalitet & Sikkerhet, HAVA, Branntilsynet, Luftambulansen, Høyskolen i Buskerud. Langsiktig mål er å bygge opp et forsknings- og utviklingssenter med helseteknologi som hovedfokus.
FOU-hagen; bedre navn «HallingForsk», var representert ved Are Fosse. Han ga oss en god innføring i hva HallingForsk står for, og om Papirbredden Innovasjon. Helseteknologi er viktigste satstingsområde; herunder både sektorene privat, bedrift, offentlige etater og sykehus.
iGLOBAL TRACKING AS er et teknologiselskap med 5 ansatte som ledes av Tor-Jo Meyer. Vi ble samlet i auditoriumet og fikk en interessant gjennomgang. De har samkjørt teknologien i «Cloud computing» med lokalisering av egen mobil, og fått en NØDTJENESTE «Imedi24» som kan registreres på alle mobiltelefoner (smartphone/android). Grunnpakken til denne APP er gratis. Ved ulykke trenger bruker kun trykke på alarmknappen på sin mobilskjerm; da varsles både nødetat og familiemedlem, og posisjonen (worldwide!) oppgis automatisk. Utvikles også for døve/hørselshemmede. «Imedi24» gir trygghet 24 timer i døgnet 365 dager i året!
Registrering av brukerens «Helsejournal» hører med, nødetat får da automatisk tilgang til alle helsedata som brukeren har lagt inn. Videre utvikles en rekke andre APP’er og tilleggstjenester. Eksempelvis iFire for brannvesenet som automatisk kan» se» hvor i en brennende bygning de brukere som har lastet ned APP’en befinner seg. Også om mobilen ikke skulle være påslått.
iGLOBAL TRACKING har sterke avtalepartnere i Hjelp24, Telecomputing og Tarento AB. De er ferdig med produktutviklingen og pre-launch av NØDTJENESTEN «Imedi24». De har startet en åpen emisjon med mål om å skaffe inntil kr 6 mill i økt aksjekapital. Dette for å skaffe kapital til neste fase som er markedsføring. De ligger inne i de fleste iTunes worldwide. De er allerede etablert i Norge, Sverige, Tyskland, og skal snart satse også i UK, USA og Spania. Prospekt for emisjonen ble levert ut til interesserte etter møtet, det lokale næringsliv i Hallingdalen ønskes naturlig nok ekstra velkommen til å delta i emisjonen.
KREATIV KOMPETANSE AS er produksjonsselskapet til iGLOBAL TRACKING. De produserer og designer APP’er for andre, utfører finanskonsultasjoner, samt lager/bygger opp spesielle databaser etter kunders ønske – eksempelvis alle sykehus, alle apotek mv.
Aktuelle nettsteder: www.iGlobalTracking.com; www.imedi24.com; www.kreativkompetanse.comEinar Sillerud
Referent
Møtereferat 8. oktober 2012
Tilstede: 19 rotarianere + distriksguvernøren.
BESØK AV DISTRIKTSGUVERNØREN
Mandag 8.oktober 2012 hadde vi gleden av å få besøk av distriktsguvernøren for D-2310; Arild Wilberg.
Wilberg ga oss et interessant og svært inspirerende foredrag. Han fortalte innledningsvis kort fra sin bakgrunn innen det private næringsliv; fra bl.a. Tess AS og Sandum AS i Norge, samt flere års erfaring i USA og Sveits.
Hans møte i San Diego med Rotary’s president Sakuji Tanaka har gjort stort inntrykk. Tanaka har utrettet enormt mye; med bakgrunn fra en fattig oppvekst, om hans brennende engasjement for omsorg, harmoni og hjelp i hver klubb’s lokalmiljø. Og om hans internasjonale «Peace through Service» som satsingsområde og mål i 2013. President Tanaka skal gjennomføre 3 store fredsseminar i 2013, hvor bl.a. en rekke statsledere vil delta: med start i Berlin, derretter Honolulu, og siste seminar i Hiroshima. En rekkefølge med sterkt symbolsk preg.
Arild Wilberg satte søkelyset på at Rotary er både en humanitær og en yrkesbasert organisasjon. Mange forbinder Rotary med humanitær hjelp. Men en bred forankring i mange yrkesgrupper gir sterk grobunn for å hjelpe andre. Både lokalt og internasjonalt. Nettopp den tillit og kjennskap våre 33.000 klubber nyter lokalt, var hovedårsak til at UNESCO, WHO og Bill Gates Foundation valgte nettopp Rotary som aktiv partner i bekjempelsen av polio.
Verving av nye medlemmer er i søkelyset. Særlig i Europa hvor velstandssamfunnet og nye fritidstilbud medfører stagnasjon i vår medlemsmasse. I motsetning til i Afrika, Asia og Sør-Amerika hvor antall medlemmer øker kraftig. Viktige stikkord og spørsmål i verveprosessen bør være: Nye prosjekt, Engasjerte mennesker, Hvordan vi kan rekruttere, Hvem vi kan tiltrekke oss, Eksterne foredragsholdere, samt Kommunikasjon både internt og eksternt (herunder: lokalpressen, messer, samarbeide med egen kommune mv.).
Wilberg kom oss også med mye smigrende ros til Gol Rotary. Vi gjør øyensynlig mye riktig hva gjelder både verving, aldersmix, yrkessammensetning, egne nettsider, samt engasjement og hjelp i lokalmiljøet.
Viktige mål i 2013 skal være: Forutsigbart, Inkluderende, Nyskapende, Utfordrende. Flere detaljer om både Strategiplan og Aktivitetsplan oppfordres vi til å finne på www.rotary.no
Avslutningsvis minnet guvernør Wilberg oss om Rotary’s 6 fokusområder:
- Fredsarbeide og konfliktløsing
- Sykdomsforebygging og behandling
- Vann og sanitær
- Morshjelp og barnehelse
- Utdannelse på grunnivå og lesekyndighet
- Utvikling av næringslivet på lokalt nivå
Einar Sillerud
Referent
Møtereferat 15. oktober 2012
Tilstede 19 rotarianere
BEDRIFTSBESØK I KINNEBERG-BYGGET, GOL.
Torleif Kinneberg tok i mot oss og viste oss rundt i nybygget på Glitre.
Kinneberg-bygget har blitt et praktfullt signalbygg nær den vestre innfarten til Gol. Med sin karakteristiske buede form, opplyste fasade og beliggenhet høyt i terrenget har bygningen satt en høy standard og blir et strålende eksempel for utbyggere i fremtiden. Også innvendig har Kinneberg og arkitekt Håkon Evenstad fra Dalen Arkitekter fått frem mange særegenheter. Planløsningen er god, og buede former, mye glass og mange vinkler gjør den innvendige befaringen til en spennende opplevelse.
Kinneberg er i ferd med å fylle kontorlokalene. Blant leietagerne er: Veidekke, BM Proff Hallingdal, Elektrikerservice, Hallingdal Renhold, Hallingdal Entreprenør, Gol Eiendominvest, Malermester Malvik, Evenstad Bygg, Kjøkkenforum Hallingdal, Hallingdal Bygginnkjøp. Man ser ut til å lykkes i å få et bredt mangfold hvor mange yrkesgrupper er representert.
Størst inntrykk gjorde utstillingslokalene til BM Proff. De var simpelthen flotte! Og bredden i utstillingsobjekter var stor; fra enkle kjøkkenløsninger via storkjøkken, til hytteinnredninger og kontorløsninger i mange varianter. Noe for enhver smak – for både privatfolk og proffe håndverkere. Kinneberg innrømmet da også at starten har vært god. Kundene kommer fra hele Hallingdal, fra Røldal og fra Valdres. Markedsføringen skal likevel økes, bl.a. med mer utvendig skilting og belysning.
Bygget er på hele 2.800m2. Fordelt over 3 etasjer hvorav de to øverste er forbeholdt kontorer. Nærmere 40 arbeidsplasser er foreløpig fyllt opp, noen flere er på vei inn i løpet av vinteren. Til sammen er cirka 40 mill. kr investert. Og oppvarming av hele bygget kommer fra jordvarme. Til sammen 11 hull ned til en dybde av ca 180 meter er boret i nærområdet.
Vi takker Torleif Kinneberg for en hyggelig og spennende omvisning.Einar Sillerud
Referent
Møtereferat 22. oktober 2012
Tilstede 20 rotarianere + gjesteforeleser.
FOREDRAG VED MARGUNN BERGET KRISTIANSEN (Vinmonopolet)
Margunn Berget Kristiansen er daglig leder av Vinmonopolet på Gol. Mandag 22.oktober var vi i Gol Rotary så heldige å få Margunn som gjesteforeleser. Det ble en intens og interessant time. Fyllt av historikk, daglige gjøremål, store krav til både seg selv og alle medarbeidere, og krydret med bilder fra Portugal.
HISTORIKK
Vinmonopolet har i perioden 1926-1996 hatt monopol på import og salg av vin, brennevin og andre alkoholvarer i Norge. Pr juni 2012 var det til sammen 270 butikker i landet. Gol er plassert i «kategori 4» hvilket vil si at «vårt» Vinmonopol har 839 forskjellige produkter og selger mellom 200.000 og 350.000 liter «alkoholenheter». Salget på Gol har en svakt nedadgående tendens, dels fordi salget til hotell- og restaurantnæringen har bortfalt, dels fordi nabokommuner som Nesbyen, Ål og (snart) Hemsedal har fått egne utsalg. I 2011 ble salget på 245.000 liter.
KUNNSKAP
Margunn ga oss utførlig innblikk i hvordan medarbeiderne tilegner seg den høye graden av produktkunnskap:
· Kompetansestige: Obligatorsk varefaglig utdannelse gjennom 7 + 14 brevkurs, flere samlinger, derretter utdypingskurs på spesialområder.
· Nyhetssmakinger: Vår og Høst stiller grossistene ut på store messer, inklusive kurs og testing av over 1.000 forskjellige merkevarer.
· Smakesmie: Foregår lokalt i Gol, spesialmeny lages og 6 utvalgte flasker testes for å finne den som passer best til nettopp dén maten.
· Eksterne prøvesmakinger: Grossister kommer til ett av hotellene på Gol, for både test av nyheter og utdypingskurs.
· Fokusområder: F.eks. Rhône, Bordeaux, Portugal mv, inklusive «Mat&Vin», Kviss mv. Hver ansatt tar gjerne for seg hvert sitt fokusområde.
ÅRETS BUTIKK
I 2011 ble Vinmonopolet på Gol kåret til ÅRETS BUTIKK! I hard konkurranse med over 260 butikker - og kravene var svært strenge:
*25 alderskontroller; alle under 25 år skal spørres om leg. (selv om aldersgrensene er henholdsvis 18 og 20 år for vin/brennevin). *6 mystery shopper. *Produktivitetskrav målt i antall timeverk pr solgt liter. *Omløpshastighet; varebytte 19 ganger pr år. *Utsolgt andel; max 6% av artiklene kan være utsolgt. *Besøk av 5 direktører fra Hovedkontoret og fagforeningen. *Innen 3 minutter skal ny kunde spørres om han/hun ønsker hjelp. *Krav til hyggelige svar og «Hei igjen» fra kassabetjenten. Resultatet har vært entydig: Gol har vært i finalen hele 5 av de 8 gangene konkurransen har vært avholdt!
BEST PRAKSIS
Avgjørende suksessfaktorer: Bruke tiden fornuftig, Lære av andre, Jobbe smart, Kundevennlig, Varefaglig kunnskap, Sosialt på arbeidsplassen, «De ansatte er til for kundene, ikke motsatt».
Spesielt for Gol: Praktisk talt null(!) sykefravær, de går på jobb selv når man kan ha en «dårlig» dag, andre overtar da de tyngste løft. Stor grad av åpenhet. Sterk tilhørighet, man føler eierskap til jobben.
PORTUGAL-TUR
Som vinner av Årets Butikk 2011 ble premien en tur for alle de seks ansatte til Portugal! Turen gikk i begynnelsen av september 2011, og var fyllt av reising og mye jobbing i form av messebesøk og produktsmaking. Kun én riktig fridag fikk de, det var mot slutten av turen i Lisboa. På jobb underveis ble det som vanlig ikke fortært alkohol, kun smaking og spytting! Resultatet ble svært lærerike dager. Og vi fikk se flotte bilder fra Porto, Malvedos og Lisboa. Fra vinslott, gamle museum, moderne produsenter, og fra de enorme vinområdene langs elven Duro.
Tusen takk til Margunn for et enestående foredrag!
Vi har lært oss at nå må vi stille langt flere spørsmål når vi neste gang er på Vinmonopolet. Skal vi lære mer, må vi ikke være redde for å stille selv «dumme» spørsmål.Einar Sillerud
Referent
Møtereferat 29. oktober 2012
Tilstede 19 rotarianere + gjest.
MØTE i GOL ROTARY 29.10.2012
Ordinært medlemsmøte. Vi har en gjest fra Vestlandet; Arvid Kommandantvold, som har vært tidligere medlem i Gol Rotary innen han flyttet ut.
Vi sørget i dag over Sten Markussen’s bortgang. Oddbjørn Viko ga oss et levende innblikk i Sten sitt liv og virke. Fra han var med på stiftelsen av Gol Rotary 2.1.1967, og fra sitt aktive engasjement gjennom svært mange år. Ett minutts stillhet avsluttet en gripende stund. Oddbjørn vil legge en bårebukett fra Gol Rotary på båren.
President Jan Ove Wøllo redegjorde for RYLA-invitasjon for 2013. Vi søker 1 eller 2 kandidater til RYLA-seminaret som finner sted 7. til 13.mars 2013 på Thon Hotel Vettre. Kandidatene skal være i alderen 18 til 30 år, være samfunnsengasjerte og gjerne inneha «lederemne». Vi oppfordres alle til aktivt å ta kontakt med rette folkog instanser, lete selv og gi beskjed til Aud Torill Sæbø om mulige kandidater. Søknadsfrist er satt til 31.01.2013.
Rotary’s Tiltaksfond er et fond som delfinansierer forskjellige tiltak. Spennvidden er stor. Idéer ønskes drøftet på kommende Peismøte, og derretter rapporteres pr email til Håkon Bøygaard.
3 minutts innlegg bør innføres. Særlig på møter uten annet markert program. De fleste tema er velkomne, komitélederne bes være pådrivere.
Distriktskonferansen i Asker var en suksess på alle måter. Jan Ove var tilstede fredag og lørdag og melder om stort utbytte for de fremmøtte. De tre Asker-klubbene hadde regien for et svært godt arrangement. Distriktsguvernøren var møteleder, og kunne som vanlig overbringe hilsen fra Hans Majestet Kong Harald. Åpningen var ved Svein Lyngnes (Skaugum Rotary). En svært pro-Rotary tale ble holdt av ordfører Trine Konradi; samarbeidet mellom kommunen og Rotary er særlig sterkt innen velferdstiltak og yrkesveiledning på de Videregående Skoler. Flere nordiske representanter var tilstede; fra Sverige, Danmark og resten av Norge. Rotary Foundation ble trukket frem som en merkesak. Vi vil få høre mer om det når Distriktets TRF-ledere møter oss på fellesseminaret på Solstad Hotell den 21.11.2012. Andre foredragsholdere som visste å trollbinde sitt publikum:
Mats Uldal; terapeut, utdannet ved Idrettshøyskolen. Tidligere terapeut for flere toppidrettsutøvere. Nå aktiv innen «Tanketerapi».
Gert Danielsen; første norske som fikk Rotary’s Verdensstudiestipend. En mann full av opplevelser. Fra to års studier i Buenos Aires, via fangenskap i Jemen til jobb i FN’s Utviklingsprogram. Hans engasjerende foredrag handlet om Empati og forståelse på verdensbasis.
Helge Dietrichsson; er formann i NORFO, som er koordinerende organ for alle Rotaryklubber i Norge. Har bakgrunn som prest, og er god på bl.a. sosiale medier.
Jan Ove melder om to innholdsrike og lærerike dager. Og anbefaler alle i Gol Rotary å være deltagere ved Distriktskonferansen i Oslo neste år.Einar Sillerud
Referent
Møtereferat 5. november 2012
Tilstede: 17 rotarianere.
Jan Ove Wøllo redegjorde for de kommende møtedager.
Deriblant Peismøte mandag 12.11, hvor vi bør diskutere «Ungdomsutveksling 2014-15: JA/NEI?».
Videre onsdag(!) 21.11 hvor det er fellesmøte for hele Rotary Hallingdal på Solstad Hotell. Et håp om at alle møter der.
3 MINUTTERS v/ Ove Thorshaug:
Ove har satt seg grundig inn i de forskjellige festivaler både i Hallingdal og i Valdresregionen. Hvilket kom godt med sist helg da Rakafiskfestivalen på Fagernes gikk av stabelen. Ove var ansvarlig guide for et reisefølge med buss t/r Storefjell. Her er i kortversjon noe av lærdommen som Ove lot oss nyte godt av:
* Rakfisken er kjent helt siden 1348. Svartedauen kom i 1349, men vi får anta at det ikke var noen sammenheng mellom de to.
* Ordet «rakfisk» betyr egentlig «rå fisk».
* Norsk Rakfiskfestival har pågått kontinuerlig i cirka 25 år.
* Festivalen er en årlig folkefest/matfestival med mer enn 25 000 deltagere. Og brorparten er folk over 50 år, barnefamilier glimrer med sitt fravær…
* Med utstillinger, smaksprøver, kåringer, underholdning og konserter.
* I år var Dum Dum Boys det store trekkplasteret; i storteltet lørdag kveld.
* Cashless betalingssystem; et elektronisk bongkort-system for å handle mat og drikke under festivalen. «Smart» at folk kjøper et kort til kr 1.000,- og kanskje glemmer å cashe inn igjen det som ikke er brukt opp(?)…
* Norske kvalitetsprodukter innen mat og håndverk utstilles og selges. Dvs ikke tillatt med artikler produsert i andre land!
* 3 store telt, og svært mange små.
* Festivalen omsetter for nær 40 mill kr hver år.
* Deriblant 40 tonn rakfisk!
* Og veldig mye god, kortreist mat. Og mye akevitt. Tross stort konsum av edle dråper, svært få åpenbart fulle folk. De store matmengdene har nok noe av æren.
* Norsk Rakfiskfestival As er arrangør. Med Håvard Halvorsen, sønn av ordfører’n, i spissen. Med reklamehjelp fra bl.a. Kreativ Strek. Arrangementskomitéen legger ned et omfattende arbeide og har et godt og gjennomarbeidet konsept. Ett eksempel er organisering av de mange busser som frakter inn tilreisende fra svært mange nabokommuner i både Oppland og Buskerud. Og fullt opp av andre detaljer som skaper suksess og økt omsetning hvert år. I sannhet mange idéer som også Fårefestivalen på Gol kunne dra nytte av?
Etter en lang lørdag på Fagernes gikk turen tilbake til Storefjell for Ove og hans «gjeng». Med underholdningsansvar for 19 damer og 1 kar så hadde vel han Ove nok å henge fingrene i – både på veien og på Storefjell…
ASYLMOTTAK PÅ GOL? v/ Randi Skredegård:
Randi viste til lørdagens Hallingdølen. Førstesideoppslag om mulig asylmottak i Gol Apartement fra desember 2012!
Fordeler for kommunen ved økte inntekter, kanskje også netto tilgang på nye arbeidsplasser.
Randi ga dog en annen beskrivelse. Bortfallet av varme senger blir enormt; både Eidsgaard, Torsteins Motel, og nå også Gol Apartement, vil til sammen bety at Gol sentrum mister 280 varme senger. Per’s Hotell sitter igjen med kun 580 senger, og det er for lite i pressperioder og når de største kundene kommer. Eksempelvis vil det bety at hotellet mister Kartellkonferansen som vært år har betydd svært mye i antall gjester og omsetning. Sannsynligvis vil flere store arrangement falle bort. Dette får negative ringvirkninger også for butikkene i Gol sentrum. Videre vil asylsøkere bosatt i sentrum bringe med seg konfliktsituasjoner, samt økt omfang av butikktyverier.
Pers Resort ved Torbjørn og Arve Rustberggard, som eier Gol Apartement, søker naturlig nok å tjene penger. Og en avtale om asylmottak i sentrum vil gi langsiktig, sikker inntekt.
Saken er ikke avgjort. Et innlegg med motargumenter og debatt kommer i Hallingdølen en av de nærmeste dager. Videre må kommunen ta stilling til om de vil gi nødvendig bruksendring. Hvis de sier nei til bruksendring, vil trolig saken bli oversendt til Fylkesrådmannen. Og i siste instans må UDI eventuelt godkjenne Gol Apartement som asylmottak – hvor uteområdet i hvert fall ikke er ideelt for barnefamilier.
Einar Sillerud
Referent
Møtereferat 21. november 2012
Tilstede: 8 fra Gol Rotary Klubb + cirka 20 rotarianere fra resten av Hallingdal.
Distrikt 2310 sitt årlige TRF-SEMINAR.
Denne gang på Solstad Hotell.
Fellesarrangement for region 7, dvs Nes, Gol, Ål, Geilo Rotary klubber.
Seminaret ble ledet av:
· Sverre Øverland, DRFC (fra Kolsås Rotary)
· Trygve Siqueland Knudsen, GRANTS (fra Sandvika Rotary)
· Sverre Bjønnes, FVP (opplæring i ny søkeprosess)
De tre seminarlederne ga oss en bred innføring om The Rotary Foundation (TRF).
Herunder hvilke muligheter som finnes av finansieringsstøtte og kortfattet info om planlegging og søknad om støtte for prosjekter.
Timingen for innføring i TRF er god. I region 7 samarbeider vi nå om prosjekt «DEAF AID» i Kenya. Ål Rotary Klubb har knyttet kontakter med lokal Rotary Klubb i Kenya og Ål Rotary vil således være ledende i planleggings- og søknadsprosessen. De andre tre klubbene i Hallingdal vil være med som partnere og støtte prosjektet økonomisk.
Sverre Øverland ga oss bakgrunnsinfo. Han fortalte om TRF’s hovedoppgave som er å aktivere klubbene lokalt til å starte prosjekter i regi av TRF, enten lokalt eller globalt.
TRF har hatt en sterk utvikling siden begynnelsen i 1906; ble omdannet til Stiftelse i 1928, fikk sterk vekst fra 1947 («ny giv» etter krigen), og i 2010 ble Future Vision Plan (FVP) innledet. TRF hadde i 2010-11 et budsjett tilsvarende NOK 1,2 mrd. Ekstra gledelig er at kun 3% av innsamlede midler går til administrasjon og 9,1% til «Fund raising».
TRF har 4 fond:
*Annual Program Fund. Avtalegiro, alle oppfordres til å opprette autogiro med kr 50 eller 100 pr måned.
*End Polio Now. Kampanje hvor i siste periode Bill Gates lovet USD 200 mill hvis Rotary kunne samle inn minst tilsvarende sum. Rotary passerte USD 220 mill i perioden.
*Rotary Center Studies in Peach & Conflict Resolution. 60 stipendiater til to-årig masterstudie i Australia, ytterligere 50 andre stipendiater.
*The Permanent Fund.
«Polio Plus» og «End Polio» har, i samarbeide med bl.a. WHO, vært en suksess. Siden lansering av PolioPlus programmet har antall land hvor det er registrert polio blitt redusert fra 125 land (1985) til 4 land (2006). I dag finnes polio bare i Afganistan, India, Pakistan og Nigeria. Eksempler på resultat av vaksineprogrammet: fra 400.000 tilfelle av polio i 1985 – 650 tilfelle i 2011 – til 181 tilfelle i 2012.
Trygve Siqueland Knudsen ga en innføring om «Matching Grant». At den enkelte klubb’s bidrag matches fra TRF og/eller Distriktet. Slik at sluttresultatet kan bli både to og tre ganger mer enn hva klubben opprinnelig bidro med. To typer økonomiske tilskudd kan det søkes om: distrikts tilskudd og globalt tilskudd. TRF og Matching Grant oppmuntrer til samarbeide – både lokalt og over landegrensene.
Future Vision Plan (FVP) er navnet på den nye modellen for å søke støtte for klubber i gjennomføringen av sine prosjekter. Sverre Bjønnes er her sentral i opplæringsprosessen. Future Vision betyr en enklere måte å finansiere prosjektene på. Opplæring av komitéer og TRF-ansvarlige bør skje i løpet av våren 2013. Sammendrag av skriftlig informasjon ble delt ut på møtet; «Klubb kvalifisering» og «Future Vision», begge på norsk. For fordypning anbefales nettsidene: www.rotary.org + member access. Det nye søknadssystemet skal tre i kraft fra juli 2013.
Rotary’s Fokusområder ble omtalt. Et prosjekt må defineres inn under ett av de fokusområdene:
*Fred og konflikt forebygging/-løsning
*Sykdomsforebygging og behandling
*Vann og sanitær
*Barne- og mødrehelse
*Grunnutdanning og leseferdighet
*Økonomi- og samfunnsutvikling
Vi ser med spenning frem til vårt prosjekt «DEAF AID» - både hva gjelder søknadsprosess og resultat.Einar Sillerud
Referent
Møtereferat 26. november 2012
Tilstede: 14 rotarianere
Bedriftsbesøk hos Gol Auto
Vi ble tatt vel i mot av daglig leder Arnfinn Rustberggard, Reidar Sviggum og Håkon Bøygaard.
Hovedformål for besøket var presentasjon av den nye el-bilen Nissan Leaf.
Reidar ga oss en bred innføring generelt om el-bil-markedet, avgiftssystemet, og sammenligninger med bensin- og dieselbiler. Samt en grundigere presentasjon av den nye el-bilen.
Et kort sammendrag av Nissan Leaf:
*Årets bil i Europa i 2011. *Frontmontert elektrisk motor og forhjulsdrift. *Vekselstrømsmotor som yter 80 kW og har et dreiemoment på 280 Nm. *Topphastighet på ca 150 km/t. *Rekkevidde på 175 km mellom ladingene. *Batteripakke som lader både ved vanlig bremsing og kjøring på gir i nedoverbakke. *Standardutstyr som air conditioning, navigasjon, parkeringskamera og avanserte IT- og kommunikasjonssystemer. *Oppvarmet ratt og oppvarmede seter både foran og bak. *Fjernstyring av bl.a. varmeapparatet eller kjøling av kupeen ved hjelp av mobiltelefon eller PC.
På plussiden kommer også at Nissan Leaf har null CO2-utslipp, lave avgifter til staten gjør den prisgunstig (fra kr 263.900,-), årsavgift kun kr 400,- og er gratis å parkere. Likeledes er bruk av ferger, tunneler og bompengepasseringer gratis. Gol Auto har opplevd stor interesse og etterspørsel etter den nye el-bilen. De har levert hele 45 eksemplarer av Nissan Leaf siden introduksjonen i 2011.
Prøvekjøring ble det også anledning til. Og bilen er en drøm å kjøre! Selvsagt helt lydløs, svært godt veigrep, og akselerasjon nesten som en sportsbil. Kan varmt anbefales både til bykjøring og for lengre etapper, ladestasjoner er det i ferd med å bli i alle kommuner i Norge.
Einar Sillerud
Referent
Møtereferat 3. desember 2012
Stad: Pers Hotell
Frammøtte: 18
1. Presideneten tok innledningsvis opp tema UTVEKSLING.
Skal GRK ta utveksling, må vertsfamiliane væra på plass FØR me tek stilling til å ta i mot utveksling, vart konklusjonen.
2. Foreløbig forslag til neste års RYLA-representant frå GRK vert Kjersti Kleven.
Søknadsfrist er 31.1.-2013
3. Frelsesarmeen treng grytevakt før jul.
Styret har beslutta heller å gi støtte i form av pengestøtte. Overskuddet frå lotteriet på årets julemiddag, 16.12.
4. 3 minutter v/ Gullik
Emne: Gull
Siste året har meir eller mindre seriøse firmaer kjøpt opp gull frå privatpersonar. Virksomheita har vore kopla til kvitvasking av pengar og anna illegal verksamheit. Godtgjeringa som har vorte utbetalt for brukt gull har vore høgst variabel. Alternativet er å bytte gullet mot anna gull hjå gullsmed. Gullik gav oss eit godt råd på tampen av
innlegget : Fotografer, og lagre sikkert, bildene av alt du har av verdiar. Dette lettar di sak i forbindelse med eit forsikringsoppgjer som kjem etter eit innbrot, ein brann o.l., om ein skulle vera så uheldig å koma ut for det.
Randi Skredegård
Referent
Møtereferat 10.desember 2012
Tilstede: 17 rotarianere + 1 gjesteforeleser
PRESIDENTENS NYHETER:
Forslag til distriktsguvernør for perioden 2014-15 er innkommet: Trygve Danielsen fra Bærums Verk Rotary.
Jan Ove etterlyser evt andre (nye) kandidater. Vi har noen få dager til før avgjørelsen faller.
Tilbakemelding fra Marit Kolstadbråten fra Deaf Aid:
Hun har nylig vært 12 dager i Kenya. Byggingen av et nytt «Grønt hus» i Nairobi er i full gang. Marit takker Gol Rotary for den økonomiske støtten vi har gitt.
Responsen fra lokalbefolkningen er kjempepositiv. Det er veldig mange unge som håper på en skoleplass i huset når det blir ferdig.
Nå har også den nye Deaf Aid 2013-kalenderen kommet. Den er kjempefin med illustrasjoner og bilder fra både Kenya og lokalmiljøer i Hallingdal. Gol Rotary har tatt inn 40 eksemplar og håper at alle kjøper minst 1 stk hver. Prisen er 100 kroner.
ÅL VIDEREGÅENDE SKOLE:
Foredrag ved gjesteforeleser Morgan Slåtto og rotarianer Tor Olav Sviggum, begge lærere ved Ål Videregående Skole.
Morgan er kontaktlærer på linje «BYGG», Tor Olav er kontaktlærer på «TIP»(Teknikk og Industriell Produksjon). I tillegg finnes bl.a. linjene «ELEKTRO», «HELSE», «SERVICE».
Morgan og Tor Olav ga oss en interessant innføring i hva som rører seg på ÅL Videregående. Og fortalte om turen de nettopp har hatt til Belgia, støttet av Gol Rotary.
Kort oppsummert:
ÅL Videregående har 220 elever. Skolen kan tilby til sammen syv ulike utdanningsprogram: Naturbruk, Bygg og anleggsteknikk, Elektro, Teknikk og industriell produksjon, Helse- og sosial, Service og samferdsel, Studiespesialisering. De har et svært godt skolemiljø men sliter litt med rekruttering til skolen. De søker like gjerne skoleflinke elever som de mer praktisk anlagde. Det er mange valgmuligheter og «kryss»utdanning er mulig. Eksempelvis kan arbeidsvillige elever gå direkte fra Fagbrev til Ingeniørstudiet.
«BYGG» har et stort prosjekt på gang nå. På parkeringsplassen er elevprosjektet å bygge en 750m2 stor hall i to etasjer. Den skal når den blir ferdig romme den nye Bygglinja.
«TIP» har de siste par år investert over én million kroner i nytt utstyr. Særlig er de godt fornøyd med 3D-tegneprogram og 3D-printer.
Ved skolen er de nå med på to internasjonale prosjekt:
a) «Comenius» er for lærere og er kurs- og utveksling med andre yrkesskoler utenlands.
b) «Leonardo da Vinci» som går på elevutveksling over landegrensene. Morgan og Tor Olav var nylig i Belgia på seminar for å knytte kontakter. Der var 35 deltagere fra 5 land; Belgia, Danmark, Norge, Slovakia og Slovenia. Å skaffe kontakter skulle vise seg å være lett. Morgan og Tor Olav er utadvendte, bl.a. iførte de seg bunader ene kvelden og hadde også Brusletto kniver som gave til alle deltagerne, begge deler var svært populært blant de andre. Avtale med én skole i Belgia er allerede nesten «i boks», da er håpet at 10-15 elever fra Ål drar til Belgia i en 2-3 ukers periode i løpet av kommende vårtermin. Senere er det meningen at belgierne besøker Ål. Kontakt også opprettet med flere av de andre skolene.
Vi takker Morgan og Tor Olav for en veldig interessant innføring. Og ønsker lykke til med alle prosjektene!
JULEMIDDAG 17.12:
Vi minner om at mandag 17.12 er vår julemiddag flyttet fra Per’s til Eidsgaard.
Einar Sillerud
Referent
Møtereferat 7. januar 2013
Tilstede: 24 rotarianere.
PRESIDENTENS NYHETER:
Jan Ove Wøllo refererte til oppsatt møteplan og de kommende mandagsmøter.
Kalenderen Deaf Aid 2013 er delt ut til alle i Gol Rotary. 1 stk til hver. Kr 100,- blir ført opp på neste medlemsfaktura. Vi takker for bidraget til «Det Grønne Huset» i Kenya.
Rylakandidat for 2013 er avtalt; Kjersti Kleven (Herad), som er svært aktiv med i skytterlaget, er elgjeger og som jobber med hjemmebakeri.
3 MIN. FOREDRAG, «SPRÅK I ENDRING»:
Ove Thorshaug skapte som vanlig god stemning. Han tro til med kåseri om språket vårt som er i stor «endring».
Gode og spesielle eksempler sakset bl.a. fra Hallingdølen. Deriblant de mange grammatisk «negative» ord som har en positiv betydning; «dritbra, sinnssykt flott» mv. Avrundet med de mange «bukkene» som finnes i media; «tullebukk, gravbukk,… facebukk».
Mange flere hev seg på med gullkorn som passet inn i språkdebatten. Deriblant Guttorm Frøysok som nok har lært mye av sine elever; «er’u down?» som betyr noe slik som «er du med på fest?». «Å Nave» betyr å drive dank på statens regning.
Debatten gikk (som vanlig) kjapt inn på nye spor. Noen tror at norsk kultur vil dø helt ut. Andre at de blir fritt frem for religiøse hodeplagg i alle(!) yrker; f.eks. hijab i Politiet og i Tollvesenet. Vi havnet kjapt over i røverhistorier og kriminalitet på Golsfjellet.
Altså ett av mange møter med svært god stemning.Einar Sillerud
Referent
Møtereferat 14. januar 2013
Tilstede: 17 rotarianere + 2 gjester.
GOL UNGDOMSRÅD: SØKNAD OM STØTTE TIL TUR TIL BRACEBRIDGE, CANADA.
Foredrag v/ Tiril Fosshagen (2.kl. Gol Videregående Skole) og Kjetil Storebråten (fritidsleder).
BAKGRUNN:
Gol Ungdomsråd består av én elev fra hvert av årskullene fra 8., 9. og 10.klasse ved Ungdomsskolen og 1., 2. og 3.klasse Videregående, to fra Ungdomsklubben, samt Kjetil Storebråten.
Ungdomsrådet har vært en av pådriverne til stiftelse av Hallingdal Ungdomsråd og Ungdommens Fylkesting. Videre er de engasjert i et nordisk ungdomsprosjekt hvor noen av nøkkelsakene er:
*Ungdomsdemokrati
*Utvidelse også til de Baltiske stater
*Problemstilling at ungdom mange steder ikke blir hørt, bl.a. i Øst-Europa
*Redegjørelse for hvilke talerør som finnes for ungdommen; herunder særlig via politikere og kommuner.
Gol Ungdomsråd har gode erfaringer fra samarbeide med ungdomsråd andre steder i Norge og i Skandinavia. Herunder særlig kontakt med vennskapsklubbene Fanø(DK) og Årjäng(S).
HISTORIE:
Norge har siden 2.verdenskrig hatt nære vennskapsbånd med Canada. Særlig knyttet er vi til «Little Norway»Flyvåpenets treningsleir (opprettet i Canada under den andre verdenskrig av den norske regjeringen i eksil). Til «VesleSkaugum» somvar norsk rekreasjonsleir for personell knytt til RNAF (Royal Norwegian Air Force) i Canada under 2.verdenskrig. Og til «Vesle Skaugum», Luftforsvarets feriested på Golsfjellet opprettet i 1953, som tok sitt navn fra sin navnebror i Canada. Videre til “Little Norway Park” og “Little Norway Memorial Building”, begge i Toronto.
Gol Kommune har ydet sitt til historien ved å opprette vennskapsbånd med Bracebridge utenfor Toronto. Herunder avtale undertegnet 2010 om kulturutveksling, turisme mv.
Gol Ungdomsråd tror at de historiske bånd fra 2.verdenskrig er viktige. At ungdommene er de rette til å bære tradisjonene videre, og at de har de beste forutsetninger for å videreutvikle samarbeidet og vennskapet mellom disse regionene i våre land.
SØKNAD:
Gol Ungdomsråd planlegger å besøke Bracebridge sommeren 2013 og søker økonomisk støtte til turen. Med håp om at alle i Ungdomsrådet kan få bli med, er budsjettet for både reise og opphold stipulert til NOK 100.000,-. Dvs for inntil 8 elever + 2 voksne. Deltagerne skal bli innlosjert i private hjem og ha representanter fra Bracebridge som lokale guider.
Gol Rotary har blitt forespurt om vi vil sponse turen med NOK 25.000,-. Søknader om støtte går også til bl.a. Gjensidige Stiftelsen, Sparebank 1 Stiftelsen og Hallingdal Flyklubb.
Kjetil og Tiril holdt et godt og engasjerende foredrag. De besvarte en rekke spørsmål etter foredraget. Og det er imponerende hva de tidligere, med små midler, har fått utrettet av kontaktskapende arbeide.
Ungdomsrådet har som målsetning å invitere sine verter/vertinner i Bracebridge til Norge. Hvis mulig allerede sommeren 2014 slik at flest mulig av dem som er med i år også vil være med på arrangementet neste gang. Blir dette en realitet, vil det være behov for en rekke verskapsfamilier i cirka 10 dager – kanskje altså neste sommer…
Vi diskuterte etterpå muligheten for å støtte Gol Ungdomsråd til reisen til Canada. Flertallet ønsker å si ja til kr 25.000,-. Beslutningen tas på neste styremøte. Hvis positivt svar, var det stemning for å legge visse føringer/krav til støtten:
*En oppfordring til de andre sponsorene om å støtte med samme beløp.
*At Gol Ungdomsråd før reisen gir oss navn og bilder på dem som skal reise.
*Og at noen av dem, etter reisen, gir oss et nytt foredrag/resymé med bildefremvisning fra reisen.
En gave fra Norge bør de ha med til Canada. Gullik tilbyr å gi 10 stk gratis minikopier av Stavkyrkjenøkkelen, som gaver til vertskapsfamiliene.
Det ble også foreslått at vi tar kontakt med Bracebridge Rotary Klubb snarest mulig. Reidar? For å høre om de vil ta imot våre reisende til et lunchtreff. Aud Ingunn meldte at de «over there» er kjent for litt større bespisninger enn våre te & kaffe (og kanskje en kringle til dugnadene).Einar Sillerud
Referent
Møtereferat 21. januar 2013
Intervalleymøte på Ål
Totalt ca. 50 rotarianere – 11 stk. fra Gol.
AG Trond Kleppen ønsket velkommen
Kveldens program – del 1:
FORNYELSE MED MANGFOLD og innledning v/ Terje Engelhartsen(Akersborg R K).
- Hva betyr det for deg ?
- Hvordan vil du at din Rotaryklubb skal være om 5 år ?
- Hvordan vil du bidra ?
Forsamlingen ble deretter delt opp i 6 grupper a 8 stk., der ovennevnte skulle diskuteres og forslag skulle skrives ned. Resultat av dette gruppearbeidet ble samlet inn, og skal deretter være et grunnlag for videre arbeid i ei arbeidsgruppe som består av 2 medlemmer fra hver av klubbene i Hallingdal – en fra klubbens styre og en fra medlemskapskomiteen.
Resultatet av dette arbeidet, som skal være ferdig til påske skal deretter presenteres i klubbene.
Kveldens program – del 2:
Mat, kaffe og hyggelig prat rundt bordene.
Kveldens program – del 3:
«YOUNG FRIENDS» - et prosjekt utviklet av Oslo Vest R K for tre år siden, og ble presentert av en av hovedaktørene i prosjektet; Anne Torsvik(også president i Oslo V R K i år).
Prosjektet er spesielt rettet mot ungdom fra Balkan og hvor dialog er et viktig verktøy i fredsskapende arbeid. Ideen er å bringe ungdom fra de ulike sider av frontlinjen sammen for å knytte vennskapsbånd og skape forsoning. Dette gjøres ved et samarbeid mellom Rotaryklubber i Norge og på Vest Balkan og Nansensentert for Fred og Forsoning på Lillehammer. Målet er å samle 10-15 studenter fra Balkan til sommeren. Kostnadene pr. student er kr. 37.000(alt inkludert), og Oslo V R K håper på sponsordeltakelse fra mange klubber innenfor vårt Distrikt 2310.
AG Trond Kleppen avsluttet med: Kanskje hallingdalsklubbene kunne bidra med et beløp i fellesskap ?
Jan Ove W.
Referent
Møtereferat 28. januar 2013
Tilstede: 18 rotarianere.
Jan Ove ga et tilbakeblikk på sist mandags tur til Ål.
En viktig aktivitet var inndeling i arbeidsgrupper hvor vi diskuterte idéer til mer effektiv rekruttering av nye Rotary-medlemmer.
Den 11.2 blir det nytt fellesmøte, da med kun to deltagere fra Gol Rotary. Målsetning blir å samle seg om felles konklusjoner til hvordan vi kan rekruttere flere medlemmer.
SNØGGTUR TIL KUALA LUMPUR
Ove Thorshaug og kjæresten Margunn var i begynnelsen av desember 2012 på tur til Thailand og til Kuala Lumpur.
Som Ove så dekkende sa; «vi kunne jo ikke kalle avstikkeren til Kuala Lumpur for Weekendtur – den var jo fra mandag til torsdag»
Ove ga oss en flott bildesafari fra Malaysias hovedstad (siden frigjøringen fra Storbritannia i 1957). Her er sammendrag fra de flotte bildene han viste oss:
Petronas Towers: Bygget for det statlige oljeselskapet Petronas. Ruver med sine 88 etasjer og 452 meter høyt over resten av byen, var inntil 2004 verdens høyeste bygning. Er et fantastisk skue også i mørket; begge tårnene lyses opp med sølvfarget og blinkende lys. Synd at man som turist må stå i kø flere timer hvis man vil opp i det ene tårnet.
Verdens største fuglepark: Hele parken er dekket av et enormt nett for å hindre fuglene i å rømme. Ved inngangen må besøkende gjennom flere sluser for å komme inn. En enorm samling av tropiske og subtropiske fugler flyr (eller spaserer) fritt blant de besøkende.
China Town: Dekker en stor bydel. Kuala Lumpur består av 52% kinesere, mange av dem tilbringer all sin tid i China Town. Der kan man virkelig få kjøpt alt (også alt det som man ikke trenger).
Telecommunication Tower: Fra toppen tok Ove utallige flotte bilder. Kuala Lumpur er virkelig en flott og variert by. Fyllt med grønne lunger, skyskrapere, idrettsanlegg, multinasjonale selskapers hovedkontor, kongressentra, mye byggeaktivitget, høytgående monorail, småhusbebyggelse – og enda flere grønne lunger.
Våre reisende merket seg også bl.a.: venstrekjøring, de fleste snakker godt engelsk, utallige søppelbøtter overalt, Legoland, automatiske trafikkonstabler (vinkende med flagg), mange kommuneansatte med sine blad-blåsere for å holde fortau rene.
De bodde på Shangri’La – et 5stjerners hotell til en rimelig pris. Med utsikt til Petronas Towers, overdådig luksus og en betjening som ydet høy service. Og en frokost som får selv Storefjells gedigne koldtbord til å blekne. Da en av de lokale Rotaryklubbene hadde sitt lunchmøte i hotellet, var det liksom ingen stor overraskelse at de fleste ankom i bil med privatsjåfør…
Ove lærte oss også at Kuala Lumpur, med kun 1,8 mill innbyggere, faktisk er verdens 5.største shoppingby – med bl.a. Paris bak seg på listen! Byen er samtidig verdens rimeligste hovedstad å bo og shoppe i.
Konklusjon: en pen og ren by, en smeltedigel med utallige folkeslag fra mange religioner, samtidig lite stress og mange trivelige mennesker. Ove og Margunn reiser gjerne tilbake!
Einar Sillerud
Referent
Møtereferat 4. februar 2013
Tilstede: 18 rotarianere.
Jan Ove Wøllo tok imot påmeldinger til spisemøte om 14 dager. Finner sted i restauranten til Pers Hotel kl 1900 den 18.februar. Det ble besluttet at vi kan ta med ledsager.
Presidenten fortalte samtidig en urovekkende historie. Jan Ove har hytte utenfor Risør, og er i de lovlige perioder er han en ivrig krabbefisker. At en krabbeteine kan «forsvinne» har også han opplevd. Overraskelsen var likevel stor da han for 14 dager siden ble oppringt fra Risør politikammer. De hadde tatt opp hans (tapte) teine i juli 2011, trolig allerede dagen etter at den ble satt ut. Angivelig fordi dens rømningsvei var på kun 76mm diameter istedenfor foreskrevne 80mm. Det hører med til historien at Jan Ove hadde merket teinen med både tlf nr og navn, og at det var en standardteine fra en større produsent. Det hele kunne han bekrefte til politiet. Likevel presterer den iherdige (nyansatte?) å fortelle at de manglende 4mm kan koste Jan Ove dyrt, en bot vil ligge på mellom kr 4.000 og 6.000, og at saken blir oversendt til politiadvokaten!
Vi vet ikke om vi skal le eller gråte over en slik historie – særlig med tanke på at politietaten i Risør klager over manglende resurser til bekjempelse av bl.a. narkotika og grov kriminalitet.
«3 MINUTTER»:
Andreas Møhlenberg stilte på svært kort varsel opp til kveldens «3 minutter».
Temaet dreide seg om bilvett og mangel på bilvett i vårt nærmiljø. Andreas ga oss, med stor innlevelse, både gode og skremmende historier. Han kjører daglig strekningen Hemsedal-Gol tur/retur. Det medfører mange erfaringer med hvordan kjørekulturen i Gol Kommune arter seg. Stikkord som blinklys, trailere på sommerdekk og fartsgrenser var gjengangere.
Også diskusjonen etter foredraget spant videre om temaet kjørekultur. Og også om mangel på skilting på ymse strekninger.
Takk til Andreas for å «få opp turtallet».
Einar SillerudReferent
Møtereferat 11. februar 2013
Tilstede 20 Rotarianere + 1 foredragsholder
Kveldens gjest og foredragsholder var Anne Berit Lagmannsgard.
Klubben har støttet henne ved 2 anledninger. Første gang var i 2006/2007 (jubileumsgaven) med kr 10.000 og deretter i 2011 (kunstlotteriet 2008/2009) med kr 15.000.
I 6 år, fra 2005 til 2011, har hun vært misjonær og sykepleier i en liten landsby som heter Weberek i Øst Timor. Hun kom dit på et jordmor-kurs i regi av Ungdom i Oppdrag (Youth With A Mission). Landsbyen ligger 7-8 timers kjøring på dårlig «stølsveg» fra Dili.
Anne Berit viste en flott bildeserie og film fra tiden i Øst Timor.
I 2011 fikk hun et kall om å dra videre til et nytt sted. Hun følte at jobben var gjort i Øst Timor, og Myanmar (Burma) er landet hun følte seg kallet til. Men det skulle vise seg at det ikke var så lett. På grunn av problemer med å få visum til Myanmar bestemmer hun seg for å flytte til Chiang Mai i Nord Thailand, rett ved grensen til Myanmar. Målet er å hjelpe Shan-folket som er på flukt fra Myanmar. 2 millioner har flyktet til Thailand. Men der får de ikke flyktningstatus og den eneste måten for dem å overleve er ved hardt arbeid og dårlig betalte jobber, og mange jenter ender opp i prostitusjon. Fortsatt er det organisasjonen Ungdom i Oppdrag Anne Berit er knyttet til. Hun drar dit i april, i første omgang for ett år, men planen er å være der lenge.
Asbestosprosjektet
Anne Berit fortalte også om Asbestosprosjektet i Øst Timor som vi var med å finansiere.
Alle hustakene i landsbyen Weberek i Øst Timor var i asbest. Asbest er som kjent veldig skadelig over tid, ofte med lungesykdommer og kreft som resultat. Prosjektet gikk ut på å erstatte landsbyens 117 asbest-hustak med bølgeblikk. 4 av byens menn fikk spesialopplæring i å bytte ut asbesten og sanere den forsvarlig. Prosjektet er fortsatt ikke helt ferdig, men de har kommet godt i gang.
Vi ønsker Anne Berit lykke til i Thailand. Og etter hvert kanskje vi kan være med på å finansiere fremtidige prosjekt når den tiden kommer.
Håkon Bøygaard
Referent
Møtereferat 18. februar 2013
Tilstede: 18 rotarianere + 3 ledsagere.
SPISEMØTE PÅ PERS HOTELL
Jan Ove Wøllo og Per Rustberggard og hans betjening tok vel i mot oss.
Per holdt et innlegg om dagens situasjon og muligheter for hotellet. Han fortalte om vanskelige rammevilkår, manglende forståelse fra politikernes side og om høyere arbeidsgiveravgift i Hallingdal enn i Valdres. Videre om manglende samarbeide mellom ulike aktører innen reiselivet i Hallingdal. I flere år på rad har kommunene i Hallingdal vært med og markedsført regionen med slagord som «Fjord og Fjell», hvilket Per finner svært ødeleggende for Gol. «Bygdebyen» er et eksempel på et langt bedre slagord for Gol som reiselivsmål.
Per ser imidlertid også positive signaler og fremtidsutsikter. Et markedsføringssamarbeide mellom Bjørneparken, Storefjell og Pers er på trappene. Pers Hotell skal satse på det som de er gode på. Deriblant som møte- og overnattingssted for både familier, firmaer og små/mellomstore organisasjoner. Det skal være et koselig og serviceinnstilt hotell både for dem som søker et avslappende opphold og for dem som vil ha aktiviteter og underholdning. Næringslivet og handelsstanden i Gol ser lysere på fremtiden enn hva de gjorde for kun få måneder siden. Og i Gol er det flere aktører som står i startgropen med spennende utviklingsprosjekt. Gol sentrum bør i løpet av de nærmeste år etablere seg enda sterkere som et koselig og livlig handelssentrum.
Kvelden ble livlig og praten gikk lett rundt bordene. Maten fikk selvsagt også en fremtredende rolle denne kvelden. Hotellets fremragende kokker disket som vanlig opp med en særdeles rikholdig og smakfull buffét. Det ble mange runder med velfylte tallerkner for de fleste av oss.
Vi takker Per Rustberggard og hans betjening for utsøkt mat og topp service!
Einar Sillerud
Referent
Møtereferat 4. mars 2013
Tilstede: 19 rotarianere.
Vi hadde 4.mars besøk av Mildrid Nesheim. Hun har vært mangeårig medlem av Gol Rotary, men flyttet for to år siden til Trøndelag.
Mildrid fortalte at hun savnet Gol Rotary og vårt gode miljø. Men hun er nå medlem av Meldal Rotary som har 25 medlemmer, og trives godt der. Utfordringene var riktignok store i starten, bl.a. manglet de egne hjemmesider. Dét har Mildrid grepet tak i, og nå har også Meldal Rotary hjemmesider som fungerer godt.
Dagens hovedtema: JORDA-RUNDT-REISE.
Haldor Grøseth og hans kone har vært på langtur! Haldor ga oss et interessant innblikk i reisen både med flott fotosafari og historier til bildene. Her er et kort utdrag:
Reiseperiode: 28.september til 02.desember 2012.
Reiserute-/reisemåte: med fly, tog, buss, leiebil. Oslo-USA-Stillehavet-
I USA gikk turen mest med leiebil, innom bl.a. Washington DC (Space&Air Museum anbefales), Nashville i West Virginia (konsert), Memphis, Oklahoma (stort bilmuseum), Texas, deler av Route 66, Albuquerque (verdens ballongsenter), Flintstone’s museum. Og til Grand Canyon som ga et overveldende inntrykk fra kanten, drøyt 2100 moh. Bilturen endte i Las Vegas. Haldor lovet oss at de ikke gamblet bort mye penger på casinoene i gamblingen’s mekka…
Videre gikk turen med buss til Los Angeles hvor de bl.a. fikk se en del av Hollywood.
Hawaii ble ett av reisen’s absolutte høydepunkt. De fikk oppleve vekslende natur, storslagent akvarium, zoologisk have med et yrende dyre- og fugleliv. Likeledes gjorde Pearl Harbour inntrykk. Der ligger fremdeles slagskipet USS Arizona på bunnen av havnebassenget, som et dystert minne om japsenes angrep i desember 1941. Alene om bord på USS Arizona døde 1177 menn under angrepet. Umiddelbart over skipet er det bygget et minnesmerke i form av en brokonstruksjon. Se bilde nedenfor:Fijiøyene ga et mer rolig, feriepreget avbrekk. Der traff de et norsk ektepar bosatt i New Zealand. Han var medlem av Auckland Rotary Club, det resulterte i noen særdeles interessante opplevelser i New Zealand. Deriblant sightseeing, besøk hos vinprodusenter, og en lang rundtur langs kystlandskap, gjennom regnskog og opp i høyereliggende områder på Nordøya.
I Australia ventet turen’s viktigste møte. Nicole, tidligere utvekslingsstudent i Gol og den gang bosatt hos Rotary-medlemmer, jobber nå som sykepleierske og har flyttet tilbake til Brisbane i hjemlandet. Haldor og Nicole har holdt kontakten gjennom mange år og gjensynsgleden var stor. Nicole møtte dem på flyplassen med champagne, skaffet dem gratis leilighet, og tok dem med på sightseeing i traktene rundt Brisbane. Det ble også tid til å feire Nicole’s bursdag sammen og til å leie båt for en lengre kanaltur!
Etter Brisbane gikk turen i leiebil sydover. Med sterke inntrykk fra langstrakte strender, vekslende landskap «outback», kenguruer som krysset veien, samt mange andre dyre- og fugleopplevelser.
I Surfer’s Paradise, Queensland, ble det nytt møte med Rotary. Den lokale klubben der ga et godt inntrykk, medlemmene var veldig åpne og hyggelige. Rotarymøtet ble holdt som en middagsbuffét i koselige omgivelser – hvilket var standard for deres ukentlige møte. Haldor ble overrakt klubben’s vennskapsvimpel, som Haldor i sin tur ga videre til Gol Rotary.
Fra Australia gikk flyturen via Singapore’s airport til Dubai. Der ble det tid for shopping, mer photo shooting, og for en utrolig morsom bilsafari i ørkenen! Bare synd de ikke fikk lov til å kjøre selv i sanddynene.
I Abu Dabi finnes trolig verdens lengste(!) hotell. Emerate Palace strekker seg ut i over 1km lengde. Standarden er sikkert også grei nok; enkelte av suitene koster ca kr 115.000,- pr døgn… Der finnes også verdens største moské. Og en hektisk byggeaktivitet; til enhver tid er mer enn 40 nye hoteller under oppføring. Eller som en av hotellbetjeningen sa: «jeg tør ikke sove mer enn 8 timer av gangen, ellers kjenner jeg kanskje ikke igjen nabolaget neste morgen».
Vi takker Haldor Grøseth for fine bilder og en interessant reiseskildring.
Einar Sillerud
Referent
Møtereferat 11. mars 2013
Programfri aften.
Vår president Jan Ove fortalte kort om programmet de nærmeste møtekvelder.
Derretter var det tid for eftertanke – i anledning «Kvinnedagen» 8.mars. Massemedia hadde, naturlig nok, omtalt den store dagen på behørig måte.
Samtidig har vi også nettopp passert 100års-dagen for innføring av kvinners stemmerett i Norge. Og Jan Ove leste noen skremmende «gode» historier sakset fra bl.a. Aftenposten. Korte utdrag fra to av historiene om kvinner og stemmerett:
«… det er tre vesener som ikke tåler tukt. Det er høner, griser og gærne kvinnfolk».
«…å gi kvinnene stemmerett vil føre til hjemmets fornedrelse og til moralsk forfall».
Og resten av kvelden var det tid for hyggelige og engasjerende diskusjoner i grupper. Temaene favnet langt videre enn «Kvinnedagen»…
Einar Sillerud
Referent
Møtereferat 18. mars 2013
Referat Gol Rotary: 18.03.2013 på Pers Hotell
Kai Hansen har, som påtroppende president, vært på «PETS».
Og han hadde «regien» i kveld.
PÅ KANALFERIE I ENGLAND
Lornts Letnes ga oss et flott og interessant lysbildekåseri over sin kanalferie i England i september 2012.
Sammen med sin kone og seks andre gode venner tilbragte de en fin, men også utfordrende, uke på kanalsystemet «KENNET & AVON CANAL and river Avon». Denne kanalen strekker seg hele 140km tvers over sør-England; fra Themsen nær London til Bristol.
Lornts ga oss innledningsvis et historisk tilbakeblikk. Kanalsystemet i England er på hele 3400 kilometer. Fra sin spede begynnelse på slutten av 1600-tallet, ble de fleste kanalene bygget gjennom 1700-tallet og frem til rundt 1820 hvor jernbanen begynte å overta hegemoniet som landets ledende transportvei av varer og tungt gods. Jernbaneselskapet var så «smart» at det kjøpte opp flere kanaler, i den hensikt å la den enkelte kanal forfalle slik at den ikke ble en konkurrent til jernbanen!De engelske kanaler er internasjonalt sett ikke like kjent som sine hollandske og tyske motparter. Hovedårsaken er at de engelske er smalere og kun 1,4 meter dype. Dessuten at de krysser et mer kupert landskap som fordrer langt flere sluser pr kilometer - hvilket gir en mindre effektiv transport enn i Holland og Tyskland.
I 1940 foregikk en hektisk byggevirksomhet langs mange eksisterende kanaler. Man antok at den tyske armé ved en invasjon ville benytte vannveiene til en del av transporten. Derfor ble det bygget et stort antall små betongbunkers, spesielt for forsvar av alle bruer og der kanaler møttes.
Felles for alle kanalene i England er at de henger sammen i ett system, og at man fra alle kan nå frem til Themsen. Kanalene eies av stiftelsen «British Waterways» som står for innkreving av gebyrer for bruk av kanalene, for vedlikehold, og drift av alle pumpene (vann må pumpes fra nærliggende innsjøer til respektive kanal’s høyeste punkt for at alle sluser skal kunne fylles).
Fra Heathrow reiste våre venner med buss og tog til Newbury. Og herfra leide de en kanalbåt eid av «Fox Hangers». Båten var av den lengste typen; 69fot (21meter) lang. Den hadde 6 + 3 sengeplasser og kjøkken. Det skulle likevel vise seg å bli ganske trangt om bord for 8 mennesker og 3 bikkjer.
De syv dagene ble naturligvis en spesiell opplevelse på mange måter. Det startet dramatisk da første sluse skulle passeres. To overivrige (passasjerer) sveivet opp vannlukene for raskt, med det resultat at flerfoldige tusen liter vann fosset over de tre damene som satt i forstavnen. Damer og strikketøy ble gjennomvåte…
Det ble mange pubbesøk langs kanalen, besøk der var en kjærkommen avveksling etter å ha forsert en del sluser. Minnesmerker fra 1. og 2.verdenskrig fantes i omtrent hver eneste landsby. Distriktene Avon og Wiltshire er kjent som utpregede jordbruksområder, mesteparten av reisen foregikk forbi dyrket mark, mange steder med enormt store flokker av kyr. Dyrelivet begrenset seg ellers til ender og mange fuglearter.
I kanalene er farten begrenset til max 4 knop. Dette for å unngå dannelse av store bølger som i sin tur vil vaske ut kanalbredden. Vannet er brungrått, men ikke forurenset, fargen kommer av at kanalbunnen er ganske rik på leire. Der er samtidig mye fisk, og fisking er en populær hobby i store deler av kanalsystemet.
Enkelte sluseporter var dårlig vedlikeholdt. Med utette, og ofte tunge, vannlemmer. Det var både en tung jobb, og det tok tid å fylle opp en sluse. Da der er plass til to båter i hver, er det en stor fordel å samkjøre med en annen båt for således å dele på arbeidsoppgavene. Rekorden i antall slusepasseringer ble 29 sluser på en dag. Da gjelder køordning og det er ikke lov å stoppe. Mannskapet må selv åpne porten og sveive opp(åpne) vannluka for hver sluse.
Vel halvveis ble det tid til å se St.Maria Immortial som er en steinkirke fra 1189. I Great Beverly fant de et stort gravsteinsmuseum som samtidig var stedet’s postkontor(!). Pub’en Royal Oak har sin opprinnelse helt tilbake fra 1600-tallet, og var et populært samlingssted med god mat og en overdådig, godt utstyrt bar.
Ved Crofton Pumping Station kom de til kanalens høyeste punkt. Den ble bygget i 1803 og pumper vann opp fra en innsjø som ligger nesten 30 meter lavere i terrenget. I turistsesongen kjører de fremdeles med de gamle dampmaskinene to dager i uken for å gi turistene et realistisk glimt av gammel historie.
I tillegg til alle svingbruene passerte de gjennom to tunneler og over to aquadukter. Tunnelene har en spesiell historie. Før båtmotorene kom, var det hester langs hver side av kanalen som trakk båten. Ved passering av en tunnel ble hestene leid rundt, og mot betaling overtok lokale «tråkkegutter». De la seg på ryggen på båtens tak, spente fra mot broen’s himling og sparket båten gjennom tunnelen!
Lornts og kona var enige om at det hadde vært en interessant og lærerik uke. Riktignok en svært langsom måte å bevege seg på. Men gode venner og godt vær hadde hjulpet til med å gjøre kanalturen til en fin opplevelse.
Einar Sillerud
Referent
Møtereferat 8. april 2013
Vår president Jan Ove viste seg rimelig stiv i ryggen i kveld. Etter å ha gått Slarverennsløypa over fjellet fra Gol til Hemsedal på søndag, så ringte han sin kone men fikk ikke oppfylt sitt ønske om å bli hentet i Hemsedal. Da ble det samme skituren tilbake igjen(!). Til sammen 54 harde km, og vind og kulde, merkes godt.
Vi har mottatt invitasjon til Grand Hotell i Oslo den 22.april kl 18.00. Dette er et mingle- og vervemøte samt innslag for internasjonalt nettverk. Den som er interessert, ta kontakt med Jan Ove!
Frelsesarméen har sendt oss et hyggelig takkebrev. Gol Rotary bidro med kr 5.000,- til Julegryta før jul. Totalt fikk de inn kr 95.000,- på Gol. Den 22.april kommer Marta Maria Espeseth til Gol Rotary for å fortelle om Frelsesarméens virke i Hallingdal.
Jan Ove meddelte oss så den triste beskjed at PEDER RUSTBERGGARD sovnet stille inn den 07.april. Jan Ove, Birger og Gullik fortalte litt om Peder’s liv og virke. Peder ble 93 år gammel. Han var medlem i Gol Rotary helt fra stiftelsesdagen, til sammen hele 46 år! Han var bl.a. vår 4. president. I løpet av sitt lange liv fikk han utrettet mye. Deriblant etablering av Gol Bygg og han var en av pådriverne i utformingen av Sentrumsvegen i Øvre Gol. Han var en lun og stillferdig ordensmann. Men var samtidig veldig engasjert og fremsynt, sa aldri nei til å teste nye ting, og hadde mangt et visdomsord om gamle ting. Samtidig var han svært velvillig innstilt overfor nye innflyttere til bygda, Gullik var en av de mange som satte pris på Peder’s hjelpsomhet da han skulle etablere seg på Gol.
Etter mange oppløftende ord om Peder var det ett minutts stillhet. Våre tanker går til Peder Rustberggards minne.
KJERSTI KLEVEN overtok så podiet.
Kjersti er 24 år gammel. Oppvokst og bosatt i Herad, Gol. Mest berømt, gjennom mange år, for sine eminente skyteferdigheter.
Hun har tatt utdannelse som kokk og konditor, og gått i lære i Bardøla Hotell på Geilo og Theaterkaféen i Oslo.
Nå er Kjersti i full gang med egen bedrift! I 2011 arvet hun baksteutstyr og forenklede oppskrifter fra sin bestemor. Og har allerede, uten markedsføring, rukket å få et navn i bransjen. Hun har spesialisert seg på takkebakst og kaker. Og er fast leverandør til bl.a. Meny på Gol. Nå har Kjersti fått 20 nye tilhengere, alle tilstedeværende rotarianere var enige om at de to kakene vi fikk smake på var av ypperste kvalitet!
Kjersti takket Gol Rotary for at vi sendte henne på RYLA-seminar. Hun var vår representant på årets seminar som fant sted på Wettre i Asker en helg i mars måned.
Det ble et både utfordrende, spennende og et svært lærerikt opphold! Kjersti trakk spesielt frem det sterke inntrykk som de to foredragsholderne ga.
Randi Skaug, kjent fjellklatrer og forfatter, fortalte med innlevelse fra sine ekspedisjoner, om motgang og medgang, om kreftsykdom og om fantastiske opplevelser sammen med andre naturelskere.
Den andre foredragsholderen var Atle. Han satt i rullestol, forårsaket av at han som syvåring ble truffet av en trailer i det han gikk av bussen. En kar som, med gripende innlevelse, fortalte om både oppturer og nedturer, og ga oss troen på livet selv når det ser som mørkest ut. Samtidig satt smilet løst. Vi har vel alle komplekser. Atle’s store kompleks; «mine beinstumper har ulik lengde!». Akkurat som det spiller noen særlig rolle når han likevel ikke kan gå på demJ. Han fortalte også om sekken sin som alltid henger bak på rullestolen. Den er det perfekte «gjemmested» for noen flasker ekstra gjennom tollkontrollen. For hvilken toller vil vel gjennomsøke en rullestolbruker?
1 ½ dag var satt av til gruppearbeide. De fikk som oppgave å starte en fiktiv bedrift for produksjon av en artikkel som ikke finnes fra før. En slik «businessmodell» er virkelig utfordrende og krevende, de fleste trenger noen år på en slik oppgave. Hennes gruppe oppfant «Blueshine» en automatisk spylevæskepåfyller som monteres ved siden av bensinpumpene. Veldig lovende inntil en annen deltager googlet frem at tilsvarende artikkel allerede var oppfunnet i Sverige!
Kjersti ble godt kjent med de andre deltagerne. Og et nært vennskap med flere av dem – kontakter som hun sannsynligvis vil opprettholde også senere i livet.
Og hvis du vil bestille Hallingdals beste kaker, ta direkte kontakt: Kjersti'S Konditori Kjersti Kleven: klev1@hotmail.com; tlf 41680717.
Einar Sillerud
Referent
Møtereferat 15. april 2013
Jan Ove, vår eminente president, startet møtet med et par gode vitser. Før han kom med siste oppdateringer av mer praktisk art.
Deriblant at vi godkjenner økonomisk støtte til Canada-turen for Kjetil Storebråten med følge, søknad omtalt i tidligere referat.
Sommeravslutning/
Neste mandag får vi besøk av Marta Maria Espeseth fra Frelsesarméen.
Vi minner om Peder Rustberggard’s begravelse som finner sted onsdag 17.april kl 13.30.
Randi ga oss litt oppdatering av arbeidet rundt RUS-INFO. Ny brosjyre lages i disse dager, teksten i den gamle oppdateres, og vi har dessuten få igjen på lager. Skal som tidligere bli distribuert blant annet gjennom skolene, privat til alle husstander med konfirmant, og av Røde Kors, Natteravnene med flere.
Kai, vår påtroppende president, tok ordet. Han redegjorde for ny komité- og arbeidsgruppeoversikt. En komplett, oppdatert oversikt foreligger om få dager.
De nye arbeidsgruppene fordelte seg derretter for å diskutere programforslag for kommende Rotary-år. Å dømme etter stemning og diskusjoner rundt i salen, så bør det bli mange interessante og spennende utflukter, bedriftsbesøk, foredrag og andre program.Einar Sillerud
Referent
Møtereferat 22. april 2013
Referat Gol Rotary: 22.04.2013 på Pers Hotell
Presidenten innledet som vanlig møtet.
Jan Ove ga oss en oppdatering på siste hendelser og minnet oss på DUGNAD i parken neste mandag 29/4. Oppmøte kl 19.00. Husk rive og hansker. Kaffe og wienerbrød blir servert.
Guttorm Frøysok er engasjert i NEDRE HALLINGDAL FORSVARSFORENING. I morgen 23.april kl 20.00 blir det arrangert en stor konferanse med tema «Hva hvis katastrofen inntreffer i Hallingdal?» Sted: Bjørneparken på Flå. En rekke prominente personer vil holde foredrag, deriblant ex-forsvarsminister Kristin Krohn Devold. Åpent for alle, gratis inngang.
Jan Ove ga så ordet til dagens foredragsholder:
MARTA MARIA ESPESETH fra FRELSESARMÉEN («FA»):
Marta har i en årrekke vært en nestor for Frelsesarméens arbeide i Hallingdal.
Hun åpnet med en varm takk til Gol Rotary for støtten til Julegryten i desember 2012. Og ga oss en god og levende beskrivelse både av historikk og dagens situasjon.
Fra stiftelsesåret 1865 har organisasjonen nå fått utbredelse i hele 126 land. I Norge feirer de i år 125 års jubileum!
Frelsesarméen er både kirke- og hjelpeorganisasjon. Den har en militær struktur. Medlemsformer er som følger: Soldat / Tilhørig / Medlem i trosamfunnet FA. Videre finnes tre tilsettingsformer: Offiserer / Soldater / Sivilt ansatte.
«FA» i NORGE:
I vårt land finnes det litt under 200 offiserer og cirka 2000 andre ansatte.
105 korps («menigheter») har bl.a. følgende arbeidsområder: Barne-/ungdomsarbeide, Matutdeling, Kor- og korpsarbeide, Gudstjeneste, Fretex(=attføring), Omsorgssenter.
I tillegg har «FA» i Norge 57 sosiale institusjoner, 6 divisjonskontor, 2 frivilligsentraler, 3 skoler, 42 Fretexbutikker. Og visste dere at Fretex har hele 953 innsamlingsbokser for brukte klær spredd rundt i Norge?
Marta Maria Espeseth har siden 2004 først vært prosjektleder for Utdanningssenteret sentralt. Og i de senere år hatt tre parallelle ansvarsområder: både leder for Gol Korps, jobbet for FA sentralt, og samtidig vært pådriver av kulturelle aktiviteter på Nesbyen kulturskule. Mange kjenner hennes engasjement for psykisk utviklingshemmede og som kordirigent!
GOL KORPS holder til i Gymnasvegen 3. Huset var opprinnelig et møtelokale i Gulsvik(!). Men ble flyttet til Gol i 1960. Var da i mange år både forsamlingshus, kontor og tjenestebolig. Ble i 1987 utvidet og modernisert. Budsjettet ligger på cirka kr 500.000,-/år for Gol korps, hvorav ca 300.000,- er inntekter som genereres lokalt. Marta fremhever da spesielt de mange ildsjeler som gjør en fantastisk innsats særlig hva gjelder julemesser, basarer og eldrehjelp.
Andre aktiviteter her på Gol:
«Staben» består av Marta og fire andre godt voksne damer. De synger i ulike tilstelninger, noen ganger sammen med fire unge musikere, andre ganger alene. Herunder baby-/småbarnsang, korsang, og sang for psykisk utviklingshemmede.
«Matutdelingen» skjer 1 til 4 ganger hver måned. «KIWI-avtalen» gjør at de får gratis mat fra KIWI, som Gol korps gir videre til bl.a. Senter for psykisk helse og til Hallingdal krisesenter.
«Juleutdelingen» er innsamling av mat, gaver og økonomisk bistand. I 2012 var det hele 68 voksne og barn som var så heldige å få slik hjelp fra Frelsesarméen på Gol.
Vi takker Marta for hennes sterke engasjement og for å ha gitt oss rotarianere mer kunnskap om Frelsesarméens arbeide i Hallingdal.
Det strekker uendelig mye lenger enn det gamle slagordet «Suppe-Såpe-Frelse» - som likevel bør være primære behov for alle.
En oppfordring til oss alle om å gi et bidrag til Frelsesarméen på Gol, deres bankkonto: 2212 20 83342Einar Sillerud
Referent
Møtereferat 29. april 2013
DUGNAD i Sentrumsparken Gol.
Årets faste dugnad: løvraking og rydding i Sentrumsparken i Gol.
Men dårlig oppmøte denne gang. Kun 11 rotarianere fikk svingt rivene sine.
Uheldig at denne kvelden var det samtidig dugnad i Herad kirke. Guttorm Frøysok var sprek nok til å gjøre full innsats begge steder!
Nå blir det vel kun 11 kuler å trekke fra(?) - ved neste mandag’s vintrekning :)
Einar Sillerud
Referent
Møtereferat 6. mai 2013
Vår president Jan Ove oppsummerte de siste nyheter og kommende begivenheter;
*Oddbjørn Viko har nettopp fyllt 80 år. Han har vært medlem av Gol Rotary helt siden klubben ble startet!
*Takkekort fra Birger. Etter deltagelse i begravelsen til Peder Rustberggard.
*Styret minner om at hver komité har sin komitéperm som fordeles (rulleres). Noen permer mangler. Alle oppfordres til å lete hjemme og ta med permen til neste møte.
*På førstkommende Rotarymøte 13.mai vil Håkon holde et innlegg om sin tur til Shanghai.
*Planting: Gullik, Oddbjørn Viko, Ole Sverre, Håkon og Jan Ove tar seg av årets planting tirsdag 14.mai.
*Benker: 4 står ved Helsetunet, disse blir stående og beises først til høsten. 3 er hos Narum; Oddbjørn Sletto og Svein beiser disse.
*Vårt Rotary distrikt søker nye deltagere til distrikskomitéen. Arbeidet innebærer 2-4 møter hvert år i Oslo. Interesserte melder seg til Jan Ove.
FOREDRAG ved Lars Sandli:
Tema TUNNEL- og OSET VANNRENSEANLEGG (Maridalsvannet, Oslo)
Lars holdt et godt og svært interessant foredrag om sitt liv og virke som ingeniør innen utbygging av vannkrafttunneler og vannrenseanlegg.
Vi oppsummerer noen av punktene:
Sikringsarbeider
Vi lærte om 3 sikringsmåter av tunnel: Sprøytebetong brukes der det er småsprukkent fjell, Stål ekspansjonsbolter eller innstøpte kamstålbolter brukes der det er grovblokket fjell, og kompaktstøp der det er råtefjell med for eksempel slepper med kvikkleire.
Uste-Nesanlegget
Kontrakten var på ca 93 mill. i 1962 og besto av dam og inntakskonstruksjoner på Strandefjorden på Ål og 67 m2 tilløpstunnel til Sjong nord for Nesbyen. Det var den gang den største entreprisen som hadde vært ute på én hånd i Skandinavia.
Lars Sandli ble ansatt hos Astrup & Aubert AS som stikningsingeniør ved anlegget og var ansvarlig for at tunnelen ble sprengt ut i riktig retning og riktig høyde ved utbygging av tunnelen fra Ål til Nes(Sjong). Tunnelen er ett av Norges største tunnelprosjekt. Den er hele 37,5km lang. Den er 10 m bred og ca 7 m høy, med et tverrsnitt på 67 m2. Til sammen ble nesten 3 millioner m3 fast fjell tatt ut når man regner med massene i tverrslag og sjakter. Regnes dette om til løsmasse og inkl. overmasse blir det ca 5 mill m3 pukk .Tunnelen var den første hvor massen ble lastet opp med hjullastere (Cat 966) istedenfor med beltemaskiner som var vanlig.
Tunnelen bød på mange utfordringer. Masse ble kjørt ut både ved Trillhus, Garnås, Torpo og Uppsjø. Steintippene måtte den gang terrasseres og skjules godt i terrenget. Et dansk firma hadde som oppgave å sprøyte masseuttaket med en egen substans for å fremskynde vegetasjon på massen. Tunnelen ble sprengt ut fra både vest og øst samtidig. Å få begge ender til å møtes på rett sted, og i rett høyde, krevde både finregning og en siktesnor. Sistnevnte måtte følges nøyaktig selv om tunnelen oftest var svært mørk med dårlig sikt. Gjorde man en feil, hadde man den gang intet å kontrollere posisjonen i forhold til.
Oset vannrenseanlegg
I byggingen av Oset vannrenseanlegg var også Lars en av de ansvarlige lederne.
Oset er Oslos største anlegg for produksjon av drikkevann og har kapasitet til å forsyne hele byen. Det ligger inne i fjellet på østsiden av Maridalsvannet nord for Oslo sentrum. Normalt dekker anlegget 85% av byens behov. Omregnet i tall betyr det 95 millioner m3 i året, 250.000m3 i døgnet eller 3.000 liter i sekundet.
Hele Oset vannrenseanlegg består av til sammen 12 store «haller». De fleste har bredde 12,5 – 15m og enkelte er over 20 m høye og nesten 100m lange. Det ble sprengt ut ca 500.000 m3 fjell som ble kjørt til en steinknuser. Oslo Kommune brukte mye av denne pukken til egne bygg og anlegg rundt omkring i Oslo. Det gikk med bl.a. 45.000 m3 betong hvorav godt over halvparten skulle være vanntett betong, og det gikk med ca 3.000 meter waterstop i støpeskjøtene for at det ikke skulle bli lekkasje her.
Vi takker Lars for interessant kunnskap på et, for de fleste, helt nytt område!Einar Sillerud
Referent
Møtereferat 13. mai 2013
I dag hadde Tor Olav Sviggum jubileum! Behørig applaus for hans 34 års dag.
Jan Ove oppsummerte de viktigste begivenheter og gjøremål fremover. Deriblant plantedugnad som utføres 14.mai av Oddbjørn, Gullik, Ole Sverre, Håkon og Jan Ove.
Litt høytlesning fulgte derretter, med utdrag fra klubbens referat for 24 år siden. Ivar Wetlesen holdt den gang en 3 minutter om «Situasjonen i skogbruket, om høye priser, og fusjonen mellom Follum, Tofte og Norske Skog». Mye har skjedd siden den gang, med konkurser, færre mottagssteder, en forestående krise i skogbruket.
VERVING NYE MEDLEMMER
Diskusjonsrunde rundt bordet om reglementet for å godkjenne nye medlemmer. Litt forskjellige oppfatninger.
Noen er for en liberalisering, slik at vi i plenum kan umiddelbart kan godkjenne nye medlemmer. Det har jo hendt at vi har «mistet» et potensielt nytt medlem fordi vi har brukt for lang tid på godkjenning.
Andre mener at Rotary’s regler er til for å følges til punkt og prikke. En av reglene sier at ektefelle/samboer ikke skal kunne bli medlem. Og det er en kjensgjerning at i plenum tør enkelte ikke komme med åpen kritikk vedrørende nye kandidater.
Flertallet syntes å være for en mellomløsning; at Håkon sender ut en kandidatliste pr email til alle. Og at vi får en frist på 3 dager til å komme med eventuell motforestilling mot kandidaten(e). Således beholder vi en viss integritet samtidig som behandlingen kan gå vesentlig raskere enn tidligere.
REISEBESKRIVELSE FRA SHANGHAI
Ordet gikk til Håkon.
I april var han blant 27 «selgere» som hadde fått en seks dagers tur av DEFA til deres fabrikk utenfor Shanghai. Bakgrunnen er den årvisse konkurransen som DEFA avholder blant sine forhandlere. Det er (selvsagt) ikke første gang at Gol Auto er blant vinnerne av konkurransen…
Håkon viste oss et stort antall bilder fra besøket på DEFA-fabrikken som ligger i Wuxi, 12 mil vest for Shanghai. Og fra Shanghai hvor de alle sammen bodde under oppholdet.
Noen stikkord/spesielle særegenheter:
Shanghai: 23 millioner innbyggere, China’s største by. Pluss 4-5 millioner til som ikke er registrert. 85.000 tegn i det kinesiske skriftspråk, mange dialekter, og mange som ikke forstår hverandre. Fantastisk utbygd veinett i byen, mange steder hvor hovedveiene gikk i tre plan over hverandre. 70.000 biler kjøpes hver måned i Shanghai. Men ingen brukte! De blir entet skrotet eller eksportert. Jernbanen bygges også hurtig ut. Imponerende med bl.a. expresstoget mellom Shanghai og Beijing som når opp i 486km/t. Gamlebyen var dominerende for bare få år siden. Fremdeles med et levende marked på gateplan, hvor omtrent ALT kan kjøpes – og blir kjøpt. Nå skrumper Gamlebyen voldsom inn hver måned, folk flyttes over i store blokker/skyskrapere, gamle hus forsegles først med sement, rives derretter i et høyt tempo. Flotte bilder av skyskrapere under bygging, med heisekraner som forflyttes oppover(!) etter hvert som skyskraperen nærmer seg 700 meter. Interessant også at myndighetene krever at alle skyskrapere skal ha sitt særegne, unike design. Mangfoldig er viktig, gir en «levende» bygningsmasse.
«Defa» står for Didrik Eidsvigs Fabrikker og ble grunnlagt i 1946. DEFA produserer alarm-, flåtestyring- og tracking-systemer for privatbiler, lastebiler, motorsykler, båter, bygg- og anleggsmaskiner, samt elektrisk lade- og forvarmingssystemer. Krav til økt lønnsomhet har gjort det nødvendig å flytte det meste av produksjonen fra Nesbyen til China. Og fabrikken i Wuxi ga et svært positivt inntrykk. Etter en times busstur fra Shanghai ble de tatt imot av adm.dir. Per Lindvald. Han har en karismatisk personlighet, har sammen med sin kone bodd mer enn 20 år i China, og begge snakker kinesisk. Fabrikken har 170 ansatte og har tilnærmet ingen som slutter i jobben! De tar svært godt vare på de ansatte, bl.a. blir samtlige tatt med på en helgetur hvert år, en tur hvor de ansatte selv bestemmer reisemålet. Produksjonen foregår i to skift, arbeiderlønningen ligger i snitt på ca NOK 2.500,- pr mnd, og det er forholdsvis mye manuelt arbeide, tilsvarende få roboter/mekanisk produksjon.
Litt luksus ble det også tid til under oppholdet. Både hotellet og restaurantene var fullt på høyde med det aller ypperste i Europa – både hva gjaldt service og de kulinariske opplevelser. Avslutningsvis var alle 27 deltagere med på guidet rundtur i Shanghai. Guiden var Per Lindvald’s kone. Som snakker flytende kinesisk, og som er lommekjent i både Gamlebyen og de nyere turistområdene.
Vi takker Håkon for flotte bilder og for hans svært interessante historier rundt bildene.
Einar Sillerud
Referent
Møtereferat 3. juni 2013
Lars Riise var i dag gjest hos Gol Rotary. Lars er næringskonsulent i Gol kommune og er halvt hemsedøling. Han har også tidligere besøkt oss og holdt foredrag om jobben med taksering av eiendommer i Gol kommune. Nå håper vi at Lars blir medlem av Gol Rotary. Og ønsker ham da hjertelig velkommen!
Jan Ove oppsummerte de siste begivenheter og kommende aktiviteter.
POLIO+. Rotary har nå nådd et nytt delmål. Nye USD 200 mill er innsamlet! Og siden starten i 1985 har tilsammen 2 mrd barn blitt vaksinert mot polio. I vårt distrikt har denne gang fem klubber passert grensen på USD 2000 hver og mottatt diplom for innsatsen. Deriblant Gol Rotary klubb.
SKYTING. Mandag 10.juni er det årets skytekonkurranse mot Nes Rotary klubb. Oppmøte kl 17.30 på Hagaskogen. Denne gang må vi huske på å ta med vandrepokalen. Så nesningene i hvert fall får sett hvordan den ser utJ
PRESIDENTSKIFTE. Og grillfest. Tidspunkt mandag 17.juni kl 19.00. Sted Tropicana, Pers hotell.
SITUASJONEN I BYGGBRANSJEN.
PER-EGIL RESE ga en oppsummering av situasjonen i bransjen. Per-Egil er innehaver av Bygg-Team og Boligpartner i Gol. De bygger primært nye boliger og hytter, og har i dag 14 ansatte.
Vi fikk en god innføring i bransjens utvikling de senere år. Bekymringer og utfordringer står i kø. Stikkord: Omsetning i Norge ca 360mrd (2011). Fallende lønnsomhet, mange konkurser. Økt konkurranse fra utenlandske aktører, særlig fra Polen og de baltiske land. Disse har andre rammevilkår; deriblant lavere lønnskostnader, mangelfull HMS-kontroll, og færre offentlige regler å ta hensyn til. Bransjen har opplevd en kraftig prisstigning siste 5-6 år, forårsaket av norske myndigheters strengere kvalitetskrav, herunder krav til bedre isolasjon/tettere hus, varmegjenvinning, luftgjennomstrømming mv. Resultatet har blitt for få igangsatte nybyggingsprosjekt, høyere boligpriser, og vanskeligere for unge å komme inn på boligmarkedet. I 2012 var myndighetenes krav 38.000 nye boliger, resultatet ble kun 29.000. Per-Egil etterlyser endrede rammevilkår, enklere regler, helst samme regler for norske og utenlandske aktører.
Etter foredraget gikk diskusjonen livlig blant medlemmene. Vi diskuterte varmegjenvinning, fraktproblematikk, prissetting, bruk av utenlandsk arbeidskraft i Hallingdal – og mange andre «sidesprang». Bl.a. dårligere miljøregnskap gjennom økte fraktavstander? Kanskje dårligere helse ved astmaproblem i tettere hus? Noen ønsker strengere regler for utenlandske konkurrenter. Andre mener at vi er en del av det Europeiske fellesskapet, og da må vi bare innfinne oss med sterk konkurranser fra lavkostland. Det tar vel uansett mange desennier innen Øst- og Vest-Europa kan komme på tilnærmet samme kostnadsnivå?En takk til Per-Egil for hans foredrag og innsats på nybyggingsfronten.
Einar Sillerud
Referent
Møtereferat 10. juni 2013
Årets store skytekonkurranse mot Nesbyen Rotary fant sted på Gol’s hjemmebane Hagaskogen.
Flott skytevær og god oppslutning dannet en fin ramme rundt arrangementet. Lett overskyet under selve konkurransen, og strålende solskinn straks siste skudd var avfyrt!
Oppgjøret er forbunnet med stor prestisje og til dels sterke følelser. Riktignok ikke verdens undergang å tape lagmessig. Derimot er oppgjørene individuelt av desto større viktighet! Les: president mot president, far mot sønn, lærer mot lærer, gamle bekjente mot hverandre osv.
Begge lag stilte som vanlig med 12 skyttere hvorav resultatet til de 10 beste var tellende. Selve konkurransen ble svært spennende. Lagene skiftet om å være i ledelsen. Og spenningen var aller størst inne i kafeteriaen hvor den nye elektroniske anvisningen kommer opp på storskjerm. Tilskuerne ser skytingen i realtid, inklusive treffpunkt, poeng, akkumulerte resultat med mer. Mange gode kommentarer både blant nesninger og golinger, latteren satt løst i begge leire.
Sluttresultatet ble 898 poeng til Gol, 884 poeng til Nes. Kun 14 poeng forskjell er virkelig «close race». Og det hjalp ikke akkurat nesningene at de satte minst ett skudd i en av Gol’s skiver. Heller ikke at Nes manglet to av sine beste skyttere. Så til neste år bør nok vi golinger på treningsleir før konkurransen :)
Etterpå ble det flotte taler ved begge presidenter; Jan Ove Wøllo (Gol) og Elling Buøen (Nes). Vi takker Nes Rotaryklubb for oppmøtet og kjempegod innsats!
Kameratskapkomitéen ved Guttorm, Andreas og Tor Olav sto for bevertningen. Kaffe og hele to forskjellige sorter kringle smakte utmerket etter skytingen.
En stor takk også til Paul Ole Kleven for all teknisk assistanse og et svært godt arrangement.
Einar Sillerud
Referent
Møtereferat 17. juni 2013
Tid for presidentskifte! Igjen. Et år går utrolig kjapt.
Mandag 17.juni innbød til feiring utendørs. Med solskinn og varmt sommervær. Først en rask dugnad med å flytte glass, dekketøy og duker ut fra Tropicana’s høye luftfuktighet og vel 40 graders varme. Utendørs i haven var det den perfekte ramme rundt årets presidentskifte!
Mange rotarianere hadde med sin samboer/ektefelle. Vi var tilsammen 34 feststemte deltagere rundt ett langbord ute i Tropicanas have.
Og Randi og Pers’ ansatte hadde forberedt det hele på vanlig, grundig måte. Kjøkkensjefen Klaus trakterte selv grillen. Og disket opp med mange lekre grillretter og rikholdig tilbehør. En riktig så trivelig kokk. Bare da vi ymtet frempå om han kom fra Berlin, fikk han tvilen over seg. «Ich bin ja aus Hamburg! Und der HSV ist ja der einzige richtige Fussballklubb der Bundesliga!» Tenk så feil kunne referenten ta…
Alicja er fra Polen, snakker både norsk og engelsk, og er den perfekte servitør. Vakker også! Noen og enhver hadde vansker med å konsentrere seg om sidemannens fortellinger mens Alicja serverte oss…
Noen gode historier og skrøner var også på sin plass. Og taler. Både avtroppende president Jan Ove Wøllo og påtroppende Kai Hansen hadde mange vise ord å berette.
Vår nye president fikk overrakt halskjedet for Rotaryåret juli 2013 til jun 2014.
Vi ønsker Kai Hansen lykke til som ny president i Gol Rotary klubb.
Einar Sillerud
Referent